— donderdag 4 oktober 2018, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Mysterie rond verdwenen Saudische journalist

Politieafzettingen bij het Saudische consulaat in Istanbul, waar Khashoggi verdween | Sedat Suna / EPA

De prominente Saudische journalist Jamal Khashoggi is verdwenen. Hij ging afgelopen dinsdag naar het Saudische consulaat in Istanbul om wat papierwerk rond zijn aanstaande huwelijk af te handelen, maar kwam niet meer naar buiten. Het consulaat sloot op de gewone tijd, zonder een spoor van Khashoggi.

Het consulaat stelde eerst dat er van een vergissing sprake was: de journalist (die columns schrijft voor de Washington Post en bijdragen levert aan onder meer de BBC) zou wel degelijk het pand weer hebben verlaten.

Khashoggi’s Turkse verloofde mocht niet mee het consulaat in. Ze zag dat de journalist zijn mobiele telefoon moest inleveren, meldt de BBC. Zij heeft sinds dinsdag geen contact meer met hem gehad.

De Engelstalige Turkse krant The Daily Shabah citeert Turkse bronnen die op basis van bewakingsbeelden in de buurt stellen dat Kashoggi het consulaat niet meer is uitgekomen. Tegenover Reuters ontkende Saudi-Arabië dat Kashoggi nog in het consulaat is, maar een Turkse regeringswoordvoerder verklaarde dat de journalist wel degelijk nog binnen moet zijn.

Reuters heeft van twee andere Turkse politici dezelfde signalen gekregen. Persvrijheidsorganisatie CPJ vroeg tevergeefs om een reactie bij de Saudische ambassade.

De Washington Post is bezorgd over de verdwijning. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de zaak te volgen. In 2017 ontvluchtte Khashoggi het land uit vrees te worden opgepakt. Sindsdien woont hij in Washington.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.