website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Mysterie rond verdwenen Saudische journalist

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op donderdag 4 oktober 2018, 09:23

Politieafzettingen bij het Saudische consulaat in Istanbul, waar Khashoggi verdween | Sedat Suna / EPA

Politieafzettingen bij het Saudische consulaat in Istanbul, waar Khashoggi verdween | Sedat Suna / EPA

Nieuws De prominente Saudische journalist Jamal Khashoggi is verdwenen. Hij ging afgelopen dinsdag naar het Saudische consulaat in Istanbul om wat papierwerk rond zijn aanstaande huwelijk af te handelen, maar kwam niet meer naar buiten. Het consulaat sloot op de gewone tijd, zonder een spoor van Khashoggi.

Het consulaat stelde eerst dat er van een vergissing sprake was: de journalist (die columns schrijft voor de Washington Post en bijdragen levert aan onder meer de BBC) zou wel degelijk het pand weer hebben verlaten.

Khashoggi’s Turkse verloofde mocht niet mee het consulaat in. Ze zag dat de journalist zijn mobiele telefoon moest inleveren, meldt de BBC. Zij heeft sinds dinsdag geen contact meer met hem gehad.

De Engelstalige Turkse krant The Daily Shabah citeert Turkse bronnen die op basis van bewakingsbeelden in de buurt stellen dat Kashoggi het consulaat niet meer is uitgekomen. Tegenover Reuters ontkende Saudi-Arabië dat Kashoggi nog in het consulaat is, maar een Turkse regeringswoordvoerder verklaarde dat de journalist wel degelijk nog binnen moet zijn.

Reuters heeft van twee andere Turkse politici dezelfde signalen gekregen. Persvrijheidsorganisatie CPJ vroeg tevergeefs om een reactie bij de Saudische ambassade.

De Washington Post is bezorgd over de verdwijning. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de zaak te volgen. In 2017 ontvluchtte Khashoggi het land uit vrees te worden opgepakt. Sindsdien woont hij in Washington.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.