banner festival 23

— vrijdag 31 december 2021, 11:09 | 0 reacties, praat mee

The Guardian: ‘moordenaars Jamal Khashoggi leven in luxe’

© Erdem Sahin /EPA

Minstens drie leden van het commando dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi om het leven heeft gebracht, en daarvoor veroordeeld zijn, leven in alle luxe in een "zeven sterren accommodatie" in een door de overheid beheerd veiligheidscomplex in de hoofdstad Riyad. Dat heeft een bron binnen de Saudische inlichtingendienst gezegd tegen de Britse krant The Guardian. Laatste wijziging: 3 januari 2022, 10:01

Ze verblijven volgens The Guardian in villa’s en gebouwen die worden beheerd door de staatsveiligheidsdienst van Saudi-Arabië. De moordenaars zouden door meerdere mensen zijn gezien. Ze mogen gebruik maken van de fitness- en werkruimtes. Ook mogen familieleden ze bezoeken.

Khashoggi werd in oktober 2018 gefolterd en vermoord in het Saudische consulaat in Instanbul toen hij papierwerk rond zijn aanstaande huwelijk wilde afhandelen. Volgens de Saudische overheid was er sprake van ‘een losgeslagen team’ dat de journalist van The Washington Post enkel had moeten ontvoeren.

De mannen zijn allemaal veroordeeld door een Saudische rechtbank, in een proces dat internationaal een schijnvertoning werd genoemd. Sommigen daders kregen een doodvonnis opgelegd, wat later werd omgezet in een levenslange gevangenisstraf. De Saudische overheid heeft nooit bekendgemaakt waar de veroordeelden hun straf uitzitten.

Volgens onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman achter de moord zitten. Hij is ook officieel aangeklaagd door de Amerikaanse non-profitorganisatie Democracy for the Arab World Now (DAWN) dat med is opgericht door Hatice Cengiz, de voormalige verloofde van Khashoggi. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Saudi-Arabië Jamal Khashoggi

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.