PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 3 maart 2022, 13:27 | 0 reacties, praat mee

Kroonprins Bin Salman in opmerkelijk interview: Khashoggi te onbeduidend voor een moordopdracht

De kroonprins sprak vrijuit tegen tijdschrift The Atlantic, met veel opmerkelijke ontboezemingen | EPA

Journalist Graeme Wood van tijdschrift The Atlantic kreeg exclusief toegang tot de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman. Onvermijdelijk gespreksthema is daarbij natuurlijk de in 2018 vermoorde journalist Jamal Khashoggi. Dat hij met de moord in verband werd gebracht deed de kroonprins volgens eigen zeggen zeer, maar hij snapt de woede onder journalisten. "Als wij dit soort dingen al deden, stond Khashoggi niet eens in de top duizend", aldus de kroonprins. Laatste wijziging: 3 maart 2022, 21:09

In het vraaggesprek lijkt Bin Salman vooral teleurgesteld dat de ophef rond de moord zijn plannen voor hervormingen heeft geruïneerd. Saudi-Arabië concludeerde na eigen strafrechtelijk onderzoek dat een ‘losgeslagen team’ dat Khashoggi had moeten ontvoeren hem heeft gedood.

Die rechtszaak wordt internationaal als ongeloofwaardig afgedaan. Er werden acht mensen veroordeeld, maar de mannen zouden hun straf in vrijheid en luxe uitzitten, berichtte de Guardian eind vorig jaar.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA concludeerde in 2018 dat Bin Salman achter de moord zat. Dat rapport werd in maart 2021 openbaar. Speciaal rapporteur Agnès Callamard van de Verenigde Naties kwam in 2019 tot eenzelfde conclusie.

“Ik begrijp de woede, in het bijzonder onder journalisten. Ik respect hun gevoelens. Maar wij hebben ook gevoelens hier, pijn hier”, aldus Bin Salman over de internationale verontwaardiging over de moord. Khashoggi’s lichaam werd in stukken gezaagd en is nooit gevonden.

De kroonprins verbaasde interviewer Wood met de opmerking dat Khashoggi simpelweg te onbeduidend was voor een moordbevel. “Ik heb van m’n leven nog nooit een Khashoggi-stuk gelezen”, aldus Bin Salman. Hij stelde verder bij zo’n opdracht dan een waardevoller doelwit te kiezen en een competenter team te sturen. Meer bij The Atlantic

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.