persveilig seminar

— donderdag 3 september 2020, 09:43 | 2 reacties, praat mee

Snowden krijgt gelijk van Amerikaanse rechtbank: afluisterprogramma illegaal, mogelijk ongrondwettelijk

Edward Snowden is een veelgevraagd spreker; zijn situatie dwingt tot enkel optredens per video | EPA

Een Amerikaanse rechtbank van beroep heeft geoordeeld dat een afluisterprogramma uit het begin van deze eeuw, waarbij telefoongegevens van Amerikanen werden verzameld en geanalyseerd, in strijd met de wet is. Het sleepnet, waar geen rechter aan te pas kwam, is mogelijk zelfs ongrondwettelijk. Laatste wijziging: 4 september 2020, 17:40

Klokkenluider Edward Snowden onthulde het bestaan van het afluisterprogramma in 2013, naast andere projecten voor het massaal verzamelen van digitale informatie. Hij deelde zijn documenten met onder meer dagbladen de Guardian en de New York Times. Snowden vluchtte naar het buitenland, werd aangeklaagd voor spionage en woont al jaren in Rusland.

Snowden verwachtte niet dat een Amerikaanse rechtbank het programma als illegaal zou bestempelen én hem zou danken voor de onthulling.

Mogelijk sterkt dit de oproep om Snowden een pardon te verlenen. Rusland verleende de klokkenluider een verblijfsvergunning tot 2021. Daarna is onduidelijk waar de klokkenluider heen moet. Snowden schreef vorig jaar een autobiografie, in het Nederlands vertaald als Onuitwisbaar.

In de recensie daarvan voor Villamedia schreef ondergetekende: “Onze Nederlandse AIVD en MIVD hebben sinds enige tijd ook een gemoderniseerde spionagewet, mét sleepnetfunctie. Toch blijkt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst inmiddels een geduchte waakhond, iets waar ik eerlijk gezegd altijd over twijfelde.

Het is volgens mij geen overdrijving dat zonder de wereldwijde discussie die de gelekte documenten losmaakte zulk toezicht minder scherp zou zijn.”

Toen Obama op het punt stond te vertrekken werd hem gevraagd Snowden gratie te verlenen. Dat deed Obama niet - al verkortte hij wel de straf van klokkenluider Chelsea Manning - en huidig president Trump heeft enkel een proefballonnetje opgelaten over een mogelijk presidentieel pardon voor Snowden.

Obama stond vijandig en hard tegenover klokkenluiders; onder Trump is één klokkenluider veroordeeld.

Inlichtingendienst NSA stelde ten tijde van Snowdens onthullingen dat het programma cruciaal was om binnenlands terrorisme te voorkomen en dat het in een zaak van vier Somaliërs (waar de uitspraak binnen is gedaan [.pdf]) ook tot tastbare veroordelingen heeft geleid. De rechtbank zegt, na inzage in vertrouwelijke documenten, dat daar geen bewijs voor is.

De inlichtingendienst NSA zou het programma rond 2018 hebben gestaakt.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU noemt de uitspraak in een eerste reactie “een bevestiging van wat we altijd al wisten en een overwinning voor onze privacy”.

Bekijk meer van

Sleepwet NSA Edward Snowden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jacques Du Fossé, 4 september 2020, 21:50

Navalny eenmaal in Berlijn, was het slechts een kwestie van tijd voordat werd verklaard dat hij vergiftigd was met Novichok.
Natuurlijk als Russische trol de vraag “Cui Bono?” nadat Poetin Navalny met novitsjok had vergiftigd, en hem vervolgens naar Duitsland liet overvliegen om te worden gered, zodat hij er zeker van was dat de novitsjok zou worden ontdekt en dezelfde bezorgde Duitsers gaan nu Snowden laten overvliegen om asiel te verlenen?

Jacques Du Fossé, 7 september 2020, 10:31

Waar ik wel moeite mee heb, is het idee dat als Poetin of een andere Russische oligarch, Navalny dood wilden hebben terwijl hij in Siberië was, hij vandaag niet in Duitsland zou leven.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.