NVJ compleet lid

— woensdag 18 januari 2017, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Obama verkort straf klokkenluider Manning: dit jaar nog vrij

Obama verkort straf klokkenluider Manning: dit jaar nog vrij
Een masker van Chelsea Manning, gemaakt voor een tentoonstelling over DNA | Laurent Gillieron / EPA

President Obama maakte gisteren bekend dat hij de celstraf van 273 gevangenen grotendeels kwijtscheldt. Het bericht van het Witte Huis noemt geen individuele gevallen, maar onder hen bevindt zich Chelsea Manning, de klokkenluider die zeven jaar geleden werd veroordeeld wegens het lekken van militaire documenten aan WikiLeaks. Laatste wijziging: 18 januari 2017, 09:21

Het betekent dat Manning, die in 2010 tot 35 jaar celstraf werd veroordeeld, in mei van dit jaar vrijkomt. WikiLeaks produceerde indertijd op basis van Mannings materiaal ‘Collateral Murder’, over een helikopteraanval op een groep mannen in Irak, waarbij onder meer twee Reuters-journalisten omkwamen.

Reuters zelf had tevergeefs geprobeerd beelden van die aanval te bemachtigen. Uit de video blijkt dat een camera voor een raketwerper wordt aangezien. Een passerend busje dat gewonden komt helpen wordt eveneens onder vuur genomen.

In een verklaring tegenover het Franse persbureau AFP zegt WikiLeaks-oprichter Julian Assange hij blij is met het besluit, maar dat Mannings heldhaftigheid gesteund en niet veroordeeld had moeten worden. Assange, die zelf al jaren ondergedoken zit bij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, riep Amerika op de oorlog tegen klokkenluiders te beëindigen.

Daar lijkt weinig kans op, want The Guardian tekent vanuit Republikeinse hoek felle reacties op over de stap van Obama.

Senator McCain noemt de strafkwijtschelding een “treurig maar wellicht passend commentaar op president Obama’s mislukte beleid rond nationale veiligheid” en noemt WikiLeaks een “fel anti-Amerikaanse organisatie dat recent nog door Rusland is gebruikt om zich te mengen in onze verkiezingen.”

Senaatsvoorzitter Paul Ryan noemde het besluit om Mannings ‘verraad’ te belonen schandelijk en een gevaarlijk precedent. De term verraad heeft Obama nooit gebezigd; wel was het lek volgens Obama schadelijk voor de nationale veiligheid.

De behandeling van Manning in aanloop naar haar veroordeling en tijdens haar gevangenschap kwam de Verenigde Staten op kritiek te staan van diverse mensenrechtenorganisaties. Manning deed twee keer een zelfmoordpoging. De strafvermindering betekent niet dat de veroordeling zelf ook is geschrapt: Manning houdt een strafblad.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.