PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 23 november 2016, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Oproep aan Obama om gratie voor Snowden

Trump kwam recent alvast het Oval Office van binnen bekijken | Michael Reynolds / EPA

Nu president Obama de verhuisdozen aan het inpakken is en het einde van zijn presidentschap nabij is, doen dertig prominente Amerikaanse schrijvers een beroep op Obama om klokkenluider Edward Snowden gratie te verlenen. Obama heeft nog een kleine twee maanden om dat te doen. Laatste wijziging: 23 november 2016, 09:08

De schrijvers kozen voor een paginagrote advertentie in de New York Times (op de dag dat inkomend president Trump daar op bezoek kwam) en publiceerden hun oproep via de website pardonsnowden.org.

De schrijvers stellen dat zij dagelijks hun vrijheid van expressie kunnen toepassen, maar dat dat grondrecht alleen kan voortbestaan dankzij mensen als Snowden. “Nadat hij een eed had gezworen om de Amerikaanse grondwet te verdedigen, deed hij vervolgens precies dat”, stellen ze.

Door de informatie over omvangrijke en illegale spionage-activiteiten door de Amerikaanse regering openbaar te maken, heeft hij gehandeld volgens de principes van Thomas Jefferson (voornaamste opsteller van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, red.) die stelde dat alleen een goed geïnformeerd volk met het eigen bestuur vertrouwd kan worden.

Volgens de ondertekenaars zou Obama door gratie-verlening “een signaal aan de toekomst” zenden, dat Amerika het ter verantwoording roepen van de macht trouw blijft en dat ‘uitvindingen van morgen’ de grondwet niet zullen vervormen, maar zich er náár zullen vormen.

De volledige tekst staat hier. Obama heeft niet gereageerd op het pleidooi.

Bekijk meer van

Obama Edward Snowden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.