— dinsdag 5 maart 2019, 09:33 | 0 reacties, praat mee

NSA gestopt met controversieel afluisterprogramma

© Martin Bureau / AFP

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA is gestopt met een controversieel programma dat telefoon- en tekstberichten van Amerikanen analyseert. Dat heeft Luke Murry van het Republikeinse congres gezegd tijdens een podcast voor de nationale veiligheidssite Lawfare. Laatste wijziging: 5 maart 2019, 09:37

De inlichtingendienst zou volgens Murray het systeem in geen half jaar hebben gebruikt en de regering Trump vraagt mogelijk geen nieuwe toestemming aan het congres om de wettelijke bevoegdheid te vernieuwen. Die verloopt eind van het jaar.

Volgens The New York Times analyseert het systeem logs van binnenlandse telefoon- en sms-berichten van Amerikanen. Het programma draaide sinds de aanslagen van 11 september 2001 op Amerika. President George Bush startte het programma om al-Qaida-leden op te pakken, die achter de aanslagen zaten. In 2013 maakte klokkenluider Edward Snowden via The Guardian bekend dat de Amerikaanse overheid op grote schaal gegevens van Amerikanen verzamelde. Dat leidde tot enorm veel kritiek in binnen- en buitenland. Het droeg bij aan een groeiend besef dat zowel overheden als particuliere bedrijven toegang hadden tot persoonlijke gegevens, die informatie verzamelden en exploiteerden en zorgde voor een discussie over privacy en rechtmatigheid van dergelijke programma’s.

Het congres beëindigde en verving het programma dat werd onthuld door Snowden met de USA Freedom Act van 2015. Daarmee kwam de metadata niet meer automatisch terecht bij de NSA, maar bleef dat bij de telecombedrijven. Met toestemming van een rechter kon de inlichtingendienst alsnog gegevens opvragen van bepaalde verdachten en van mensen die in contact waren geweest met die mogelijke verdachten. Hoewel de informatieverzameling aanzienlijk afnam bleef de omvang enorm. In plaats van miljarden bestanden werden in 2016 151 miljoen bestanden verzameld, terwijl er slechts 42 terreurverdachten waren. In 2017 ging het om 40 mogelijke verdachten en werden 534 miljoen bestanden verzameld. 

In december verloopt de wettelijke bevoegdheid van de Freedom Act 2015. Privacy-voorstanders hebben zich voorbereid op een nieuwe wetgevingsstrijd als het programma wordt uitgebreid of herzien. Het bericht dat het NSA-programma al in geen zes maanden gebruikt is, verandert volgens voorvechters van privacy het hele debat. Sinds “de hemel niet naar beneden is gekomen”, moet de NSA duidelijk maken dat het inderdaad noodzakelijk is om het programma weer opnieuw op te starten.

Lees ook:
Amerikaanse overheid draait elke bit om (7 juni 2013)
Guardian onthult bron PRISM-lek (10 juni 2013)
VS: inlichtingendiensten iets aan banden (3 juni 2015)
Massasurveillance NSA waarschijnlijk in strijd met grondwet (10 november 2015)

Bekijk meer van

Verenigde Staten Trump NSA Amerika

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.