VS: inlichtingendiensten iets aan banden

In de Verenigde Staten heeft de Senaat een einde gemaakt aan het in bulk verzamelen van telefoongegevens van Amerikaanse burgers. Het is volgens The Guardian, die een grote rol speelde in het naar buiten brengen van de documenten die klokkenluider Edward Snowden lekte, een bewijs dat Amerikanen hun inlichtingendiensten niet langer ongecontroleerd te werk willen laten gaan. Het wetsvoorstel, dat enkele uren later door president Obama werd bekrachtigd, is de eerste forse ingreep in wetgeving rond controle van burgers sinds 1978. Obama zei na ondertekening dat hij de inlichtingendiensten de middelen zal geven om het land te beschermen.
Vooruitlopend op de stemming in de Senaat - en in onzekerheid of het bestande programma juridisch nog wel gedekt was - beëindigde inlichtingendienst NSA eind mei al de verzameling van telefoongegevens, al is er een half jaar speling voor telecombedrijven die nu nog metadata over communicatie (wie sprak met wie en hoe lang duurde dat contact, red.) verzamelen. In december zou het programma dan definitief stoppen.
Hoewel Snowden binnen de Amerikaanse politiek een controversieel figuur blijft, geven diverse politici toe dat zonder zijn onthullingen de discussie over de reikwijdte en vorm van inlichtingendiensten niet gevoerd zou worden. Meer bij The Guardian
Praat mee