noodfonds

— woensdag 18 februari 2015, 09:19 | 0 reacties, praat mee

‘Obama heeft persvrijheid geschaad’

Brendan Smialowski AFP

De Amerikaanse journalist James Risen heeft met vuur gereageerd op een speech van de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder. Die stelde in een speech dat de Amerikaanse regering minder klokkenluiders heeft vervolgd dan op basis van het aantal incidenten had gekund. New York Times-journalist Risen weigerde zeven jaar lang om bronnen voor een boek te onhullen, tot frustratie van de Amerikaanse justitie. Die bedreigden hem met gijzeling maar lieten de zaak uiteindelijk rusten, omdat Risen had aangegeven desnoods de bak in te gaan. "We hebben geprobeerd om met zorg om te gaan in de zaken waar vervolging nodig was", stelde Holder. Risen zegt dat Holder in opdracht van de inlichtingendienst en het Witte huis de persvrijheid in Amerika heeft geschaad. Sterker, het gedrag van de Amerikaanse justitie heeft dictators overal ter wereld een vrijbrief gegeven om de vrije pers te onderdrukken en journalisten gevangen te zetten, vindt Risen. "De Obama-regering is de grootste vijand van de persvrijheid in een generatie", herhaalde Risen een eerdere uitspraak. Een woordvoerder van Holder noemde dat sentiment belachelijk, aangezien onder Obama - in tegenstelling tot eerdere regeringen - geen journalist daadwerkelijk gevangenisstraf kreeg opgelegd. Meer bij Politico

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.