de tegel publieksprijs 2020

— maandag 2 maart 2015, 15:13 | 0 reacties, praat mee

Citizenfour

Toen klokkenluider Edward Snowden met documentairemaakster Laura Poitras en journalist Glenn Greenwald contact opnam over documenten die hij wilde delen, bediende hij zich van de alias Citizenfour.

De gelijknamige documentaire die Poitras over hun eerste ontmoeting in Hong Kong maakte, won in februari een Oscar. De documentaire is nu – legaal – te bekijken via The Internet Archive.****

Nog altijd komt nieuws aan het licht: eind februari werd bekend dat de Amerikaanse NSA bij het Nederlandse bedrijf Gemalto heeft geïnfiltreerd. Gemalto maakt jaarlijks twee miljard simkaarten voor wereldwijd gebruik in mobiele telefoons.

De documentaire, kalm gefilmd, biedt een unieke blik in de periode kort voor de onthullingen en het enorme offer dat Snowden heeft gebracht. Dat hij dat offer in volle bewustzijn van de gevolgen voor zijn privéleven heeft gebracht, maakt Citizenfour een niet te missen document.

****Naschrift: Nadat bovenstaand verhaal in print verscheen is Citizenfour bij The Internet Archive verwijderd. De exacte reden is onbekend; de site meldt slechts: “The item is not available due to issues with the item’s content.” Dat kan permanent zijn of slechts een tijdelijk technisch-juridische oorzaak hebben. Ik laat de link daarom voorlopig intact, mocht de film op een later tijdstip op de oude locatie worden hersteld. Citizenfour is verder helaas vrij moeilijk te vinden: hij streamt voor ons geografische gebied niet online (ook niet bij Netflix NL) en draait vrijwel nergens - zeker niet in Nederlandse bioscopen. HBO, dat de documentaire onlangs in Amerika uitzond, heeft voor zover bekend in Nederland geen plannen hetzelfde te doen. Een dvd/blu-ray-release is voor mei dit jaar voorzien. Instant gratificatie als vanouds wél in de onderbuik van het internet.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.