onderzoek covid en journalistiek

— maandag 17 februari 2020, 15:47 | 0 reacties, praat mee

Zelfmoord Britse tv-presentator leidt weer tot kritiek op gedrag van tabloids

Caroline Flack in 2018 - © Tolga Akmen / AFP

De zelfmoord van de bekende Britse televisiepresentator Caroline Flack heeft in Groot-Brittannië weer een oude en pijnlijke discussie aangewakkerd over het gedrag van de tabloids. Parlementsleden roepen op tot meer regulering van zowel traditionele als sociale media.

Flack werd zaterdag dood in haar appartement in Oost-Londen aangetroffen. Ze presenteerde veel van de grootste reality tv-series op de Britse televisie en hun spin-offs, van ‘The X Factor’ tot ‘I am a Celebrity… Get Me Out of Here Now!’, en won de BBC-show Strictly Come Dancing in 2014.

Tot voor kort presenteerde ze het populaire programma Love Island. Haar carrière bij dat programma kwam ten einde toen het Britse OM besloot haar te vervolgen wegens het mishandelen van haar 27-jarige vriend Lewis Burton, afgelopen december. Burton wilde overigens geen aanklacht indienen en hij was ook tegen het contactverbod dat ze opgelegd had gekregen. Flack had op de dag van haar zelfmoord te horen gekregen dat de rechtszaak begin maart zou beginnen.

Sinds december hadden verschillende Britse tabloids de vermeende mishandelingszaak breed uitgemeten en dat zou Flack zwaar onder druk hebben gezet. De tabloids berichtten gretig over het incident, waarbij Flack haar vriend met een lamp zou hebben geslagen. Vrijdag (Valentijnsdag) nog publiceerde de The Sun een prent waarop Flack riep: ‘I’ll fucking lamp you’. Die afbeelding werd na de bekendmaking van Flacks zelfmoord verwijderd, net als andere negatieve artikelen.

Het Parool meldt dat er op sociale media wordt opgeroepen tot een boycot van The Sun en andere tabloids. Een petitie die de overheid vraagt onderzoek te doen naar de manier waarop Britse media verslag doen over beroemdheden is binnen een dag ruim tweehonderdduizend keer ondertekend.

Volgens parlementslid Daisy Cooper laat de jacht op Caroline Flack “zien dat sommige Britse media nog steeds grote schade aanrichten aan het leven van mensen. In Groot-Brittannië worden we berecht door rechtbanken en niet door de media. Ongeacht wat er plaatsvond, ze had niet achtervolgd moeten worden tot de dood er op volgde door roddelbladen die wanhopig op zoek waren naar clickbait.”

In een opinie schrijft journalist Joan Smith dat het net is alsof het Leveson-onderzoek naar misstanden in de Britse pers in 2011 en 2012 niet heeft plaatsgevonden. Leveson deed toen 16 maanden onderzoek naar de wijze waarop de Britse pers opereert. Het was een direct gevolg van het afluisterschandaal bij de inmiddels opgeheven tabloid News of the World. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat tabloids routinematig steekpenningen betaalden, politiefunctionarissen omkochten voor informatie, privé-detectives inhuurden en andere schimmige activiteiten ontplooiden op zoek naar een scoop. De Leveson commissie Commissie stelde toen voor dat er een perswet moest komen. Die perswet kwam er uiteindelijk niet. Meer bij The Guardian

Lees ook:
Nieuwe Britse perswet in de ijskast (14 maart 2013)
Hugh Grant schikt afluisterzaak (24 december 2012)
Leveson: reguleren via perswet (29 november 2012)
NotW-journalisten naar rechtbank (16 augustus 2012)
Murdoch bij Leveson-commissie (25 april 2012)
Hoe moet de Britse pers zich straks gedragen? (24 maart 2012)
Onderzoek afluisterschandaal van start (28 juli 2011)
Einde van News of the World (11 juli 2011)
Nieuw hackschandaal bij News of the World (5 juli 2011)

Heb je vragen over zelfdoding? Bel 0900-0113 of ga naar de website 113.nl om (anoniem) te chatten.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.