— maandag 11 juli 2011, 11:31 | 0 reacties, praat mee

Einde van News of the World

Zondag is de laatste editie van de Britse tabloid News of the World (NotW) verschenen. In een redactioneel commentaar verontschuldigt de krant zich aan de lezers voor het afluister- en omkoopschandaal. In de laatste editie (online te vinden) aandacht voor de 168 jaar oude geschiedenis van de krant. Volgens The Guardian heeft het personeel van de krant nog een boodschap achtergelaten in de afscheidspuzzel. Werknemers van NotW staan door het schandaal en het opheffen van de tabloid ineens op straat. Wie zich boog over de puzzel op pagina 47, kon daaruit opmaken wat de redactie er nu eigenlijk van vindt. 'Catastrofe', 'stank', 'criminele onderneming' en 'vrouw die verwilderd staart naar een calamiteit', waren nog maar een paar van de omschrijvingen.

Leidinggevenden van de Britse tabloid News of the World wisten al in 2007 dat journalisten van de krant zich schuldig maakten aan illegale en wijdverbreide afluisterpraktijken, dat schrijft The Independent op basis van een intern rapport van News of the World uit 2007. Een anonieme bron rond de krant zegt dat het rapport een “tikkende tijdbom” was. Zo zouden leidinggevenden van News of the World bewust een oogje hebben toegeknepen.

The Independent meldt ook dat de Britse regering er momenteel alles aan doet om de overname van mediabedrijf BSkyB door NotW-eigenaar Rupert Muroch te dwarsbomen. De Britse minister van Cultuur Jeremy Hunt heeft de toezichthouder op de media, Ofcom, maandag gevraagd de geplande overname van tv-zender BSkyB door mediaconcern NewsCorp opnieuw te beoordelen. Vanwege het afluisterschandaal wil de minister dat Ofcom de overname opnieuw beoordeelt. “In het licht van de recente ontwikkelingen is het wenselijk dat Ofcom de kans krijgt om met een nieuw advies te komen’‘, aldus staatssecretaris van Financiën Danny Alexander maandag tegen nieuwszender Sky News.

Woensdag volgt een debat in het parlement over de kwestie en de Britse premier Cameron moet volgens vice-premier Nick Clegg voor die tijd actie ondernemen tegen de overname. Cameron is in een lastig parket terechtgekomen, nu zijn voormalige persvoorlichter Andy Coulson is gearresteerd. Coulson was, voordat hij voorlichter werd, hoofdredacteur van de krant News of the World. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de afluisterpraktijken van zijn krant. Coulson is later op borgtocht vrijgelaten.

De Britse politie wil ook de voormalige hoofdredacteur van The News of the World, Rebekah Brooks, verhoren. Ze zou medeverantwoordelijk zijn voor de afluisterpraktijken. Brooks is nu directievoorzitter van de uitgever van News of the World, News International.

Bekijk meer van

News of the World

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.