— woensdag 24 november 2021, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Brits koningshuis spreekt teleurstelling uit over documentairereeks BBC

Het Britse koningshuis is een hoeksteen in berichtgeving: soms met politieke doelen zoals klimaatverandering maar vaak voor roddel en achterklap. | Guy Bell / Shutterstock

De Britse koninklijke familie heeft "met teleurstelling" gereageerd op de documentaire The Princes and The Press, waarvan het eerste deel eerder deze week bij de BBC werd uitgezonden. Volgens het Britse koningshuis zijn claims in de documentaire ongefundeerd en overtrokken.

Er wordt in de documentaire onder meer ingegaan op de wisselwerking tussen Britse royalty-journalistiek en prins William (Hertog van Cambridge) en prins Harry (Hertog van Sussex) en de wijze waarop de twee de pers proberen te bespelen.

Opgevoerde royalty-verslaggevers en columnisten vertellen hoe informatie wordt bemachtigd: soms ronduit illegaal zoals via phone-hacking en soms in schimmigheid met wederzijdse instemming, via georkestreerde onofficiële briefings.

Het koningshuis ontkent zulke opzetjes en liet in een verklaring weten teleurgesteld te zijn dat aan die claims geloofwaardigheid werd gehecht. “Een vrije, verantwoordelijke en open pers is een vitaal onderdeel van een gezonde democratie”, aldus een korte verklaring. “Echter, te vaak zijn het overtrokken en ongefundeerde beweringen van anonieme bronnen, die als feit worden gepresenteerd. Het is teleurstellend dat de BBC ze geloofwaardigheid geeft”, aldus het koningshuis.

De documentaire gaat ook in op de impact op privacy van leden van het koningshuis. Een privédetective die prinsen William en Harry volgde in de periode na de dood van hun moeder betuigde daar spijt over. Hij zegt telefoons van vriendinnen te hebben gehackt en bemachtigde medische gegevens, om te zien of zij voor seksueel overdraagbare ziektes werden behandeld.

Een rechtszaak tegen deze detective loopt momenteel, meldt de BBC.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.