banner festival 23

— maandag 13 september 2021, 16:46 | 0 reacties, praat mee

VPRO heeft geen bezwaar tegen vrijgeven correspondentie Kaag-documentaire, maar plaatst wel kanttekening

© Bart Maat / ANP

Naar aanleiding van twee nieuwe Wob-verzoeken aan de ministeries van Buitenlandse zaken en OCW heeft de VPRO laten weten geen bezwaar te maken tegen het vrijgeven van de correspondentie over de documentaire 'Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof' tussen de VPRO en de ministeries. Maar de omroep maakt zich wel zorgen om de mogelijke gevolgen van een van de Wob-verzoeken. Laatste wijziging: 13 september 2021, 17:57

Afgelopen zomer ontstond discussie over de totstandkoming van de VPRO-documentaire over Sigrid Kaag, omdat de makers welwillend zouden hebben gereageerd op suggesties rond inhoud en uitzendmoment.

Volgens de omroep kan het zijn dat het journalistieke proces verder formaliseert en de toegang van de journalist beperkter wordt. “De zogeheten ‘kijkjes achter de schermen’ van de macht worden dan moeilijker om te maken. De VPRO vindt het belangrijk om dit eventuele gevolg voor de journalistiek onder de aandacht te brengen.” Dat kaart de omroep aan bij een van de Wob-verzoeken.

Het eerste betreft een Wob-verzoek aan OCW met betrekking tot de mailwisseling tussen het ministerie van OCW en de VPRO over de beantwoording van schriftelijke vragen van Kamerlid Martin Bosma (PVV) van 10 december 2020.

Maar het tweede gaat over de openbaarmaking van de correspondentie rond de zienswijze die de VPRO heeft ingediend tijdens het eerdere Wob-verzoek inzake de Kaag documentaire. “Daarin onderbouwt de VPRO onder andere zijn bezwaar tegen het publiceren van een deel van de, wat ons betreft vertrouwelijke, correspondentie tussen het ministerie van BuZa, D66 en de VPRO over de viewing van de documentaire.” 

De omroep had daar twee redenen voor. “Allereerst omdat we daarmee eenzijdig de afspraak met de hoofdpersoon zouden schenden over een besloten viewing en het aansluitende gesprek over de conceptversie met als doel om feitelijke onjuistheden en privacygevoelige informatie te corrigeren. 

“Daarnaast kan in onze ogen het openbaar maken van het overleg na zo’n viewing tot gevolg hebben dat personen en instanties in de toekomst terughoudender zullen zijn om mee te werken aan journalistieke producties. Vertrouwelijkheid is immers niet meer te garanderen als alle correspondentie, waaronder de aangedragen feitelijke onjuistheden en privacygevoelige informatie in een conceptversie van een publicatie, alsnog openbaar kan worden.”

Lees ook:
‘Journalistieke regels moeten worden aangescherpt na beïnvloeding Kaag-docu’ (2 september 2021)

Commissariaat: geen verder onderzoek naar Kaag-documentaire (14 juli 2021)

NPO-Ombudsman: geen fouten gemaakt bij Kaag-documentaire, maar meer duidelijkheid is gewenst (12 juli 2021)

Volgens minister Slob had D66 wél invloed op Kaag-documentaire, makers stellen van niet-is-gewenst (5 juli 2021)

VPRO overweegt protocol voor makers politieke documentaires (2 juli 20210)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.