banner festival 23

— vrijdag 2 juli 2021, 10:28 | 1 reactie, praat mee

VPRO overweegt protocol voor makers politieke documentaires

VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen - © Merlijn Doomernik

De VPRO overweegt een richtlijn op te stellen voor makers van politieke documentaires. Dat stelde hoofdredacteur Stan van Engelen donderdagavond in Nieuwsuur. “Ik denk dat er meer behoefte is aan kaders. Je hebt duidelijke afspraken nodig.” Laatste wijziging: 2 juli 2021, 11:27

Die duidelijke afspraken hoeven niet per se beperkend te zijn voor makers, stelt Van Engelen. “Ze kunnen juist ook helpen. Makers kunnen met een protocol of richtlijn in de hand duidelijker aan de politiek laten zien: “zo werken wij’. Daarmee kunnen ze zich wapenen tegen toenemende druk van allerlei mensen.”

Van Engelen was bij Nieuwsuur om te spreken over de recente discussie over de documentaire Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof. Uit een Wob-verzoek dat GeenStijl publiceerde, blijkt dat de maker van de film welwillend reageerde op aanpassingsvoorstellen van Kaags partij D66. Daarnaast werd ook gekeken naar beeldbewerking achteraf. Dat ging met name om scenes waarin Kaag zonder autogordel te zien was.

De VPRO kondigde donderdag aan een intern onderzoek te starten naar de totstandkoming van de documentaire. Ook het Commissariaat voor de Media en de NPO Ombudsman kondigden hun eigen onderzoeken aan.

“We zijn nog steeds aan het nadenken over hoe we over deze film moeten oordelen en welke lessen we eruit halen”, aldus Van Engelen bij Nieuwsuur. Over een paar dingen is hij al uit. “Ik vind dat met name het gesprek na de voorvertoning formeler had gemoeten. En aan de voorkant hadden ook duidelijkere afspraken gemaakt moeten worden. Dat is in ieder geval een les voor de toekomst.”

Arjan Noorlander, politiek duider bij Nieuwsuur, stelt in dezelfde uitzending dat ook de politiek blaam treft. “Vroeger had je een paar tv-programma’s en kranten, maar nu heb je vele kanalen. Daarmee zie je dat het aantal woordvoerders en spindokters in Den Haag ook is ontploft. Je kan je afvragen of dat nog wel een gezonde situatie is. Het zijn er nu zoveel die soms op microniveau over onderwerpen willen meepraten, ook achteraf, dat je je zou kunnen afvragen of voorlichters van een ministerie niet uit zichzelf de afstand tot journalisten wat meer zouden moeten bewaren.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

P.Kirchhoff, 4 juli 2021, 14:36

Wat een onzin, van programmamakers mag verwacht worden dat zij met journalistieke integriteit kunnen omgaan en dat in hun werk tot uiting brengen.
Het Kaag filmpje rammelt op dat gebied aan alle kanten.
Zowel de producer als de regisseur hebben zich laten gebruiken voor promotionele doeleinden van Kaag en van D66.
Dat probleem los je niet op met een richtlijn die de VPRO op papier zet.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.