— woensdag 14 juli 2021, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat: geen verder onderzoek naar Kaag-documentaire

ANP

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) ziet op dit moment geen aanleiding voor onderzoek naar de VPRO-documentaire rond politicus Sigrid Kaag. Na analyse van door GeenStijl onthulde Wob-documenten en het NPO Ombudsman-rapport lijkt er geen sprake van schending van de redactionele onafhankelijkheid zoals in de Mediawet vastgelegd, aldus de toezichthouder.

In de documentaire Van Beiroet tot Binnenhof werd Kaag van nabij gevolgd. Uit de Wob-stukken bleek dat de makers regelmatig mailden met het ministerie en mensen rondom Kaag. Volgens NPO Ombudsman Margo Smit lieten de makers het idee bestaan dat er ruimte was voor aanpassingen. “Dat ontstane beeld is geen feitelijke vaststelling van een foutieve taakopvatting. Maar de schade van zelfs maar de schijn tegen is er”, aldus het maandag verschenen rapport.

De VPRO overweegt naar aanleiding van de ophef om voor politieke documentaires een protocol op te stellen. Hoofdredacteur Stan van Engelen noemde zulke duidelijke afspraken ook een wapen tegen toenemende druk van allerlei mensen, waar makers zich mee geconfronteerd zien.

Ook het Commissariaat is voorstander van duidelijke kaders vooraf. De toezichthouder noemt journalistieke afspraken geen overbodige luxe. “Wat vooraf over de normen en afspraken niet glashelder is gemaakt, zorgt achteraf bijna altijd voor problemen.” Meer bij het CvdM

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.