— woensdag 30 juni 2021, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Discussie over totstandkoming VPRO-documentaire over Sigrid Kaag

Demissionair minister Kaag (Buitenlandse Zaken) tijdens een G20-conferentie op 28 juni in Rome. | Massimo Percossi / EPA

UPDATE De VPRO-documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof is gemaakt onder een toeziend oog van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Makers zouden welwillend hebben gereageerd op suggesties rond inhoud en uitzendmoment, stelt GeenStijl op basis van via een Wob-verzoek verkregen informatie.

De VPRO willigde veel aanpassingswensen in, stelt GeenStijl. Er zou ook serieus gekeken zijn naar videobewerking achteraf, omdat Kaag regelmatig op beeld geen gordel draagt. Die beelden bleven in de documentaire, deels omdat videobewerking omslachtig en uiteindelijk niet effectief zou zijn.

De documentaire werd op 3 januari voor het eerst uitgezonden. Zowel NPO als minister Slob stelden op Kamervragen dat van beïnvloeding bij de totstandkoming geen sprake was.

Slob baseerde zich daarbij op informatie van de VPRO. Met de nieuwe informatie wil de demissionaire mediaminister opheldering over de precieze gang van zaken.

Bij de NOS reageert VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen dat hij pal achter de productie staat, die “echt onafhankelijk en kritisch tot stand gekomen”. Regisseur Shuchen Tan zou volledig vrij zijn geweest de film te maken zoals zij wilde.

Van Engelen stelt verder dat er niet samen naar een opportuun uitzendmoment is gezocht. In de Wob-stukken doet een medewerker van Buitenlandse Zaken die suggestie, “maar dat moet ik echt aan hem of haar laten”. De omroep heeft met NPO overlegd over een tijdstip, dat uiteindelijk begin januari werd.

“Dat was nog ver genoeg af van de echte start van de campagne”, aldus Van Engelen. Dat D66 de documentaire vooraf mocht zien is niet ongebruikelijk, stelt de VPRO. Zo kunnen feitelijke onjuistheden of lekken van vertrouwelijke informatie op tijd worden rechtgezet, stelt de omroep.

De inhoud van de documentaire wijzigde daar volgens de VPRO niet wezenlijk door.

Bekijk meer van

VPRO Sigrid Kaag GeenStijl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.