word studentlid

— maandag 5 juli 2021, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Volgens minister Slob had D66 wél invloed op Kaag-documentaire, makers stellen van niet

Volgens minister Slob had D66 wél invloed op Kaag-documentaire, makers stellen van niet
© Bart Maat

Minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt dat hij achteraf gezien onvolledig is geïnformeerd over de totstandkoming van de documentaire over D66-leider Kaag. De VPRO is het daar niet mee eens. En ook de makers van de documentaire 'Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof' zeggen in een interview met NRC nooit enige vorm van invloed te hebben ervaren. Laatste wijziging: 6 juli 2021, 09:01

Slob schrijft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de VPRO hem “destijds niet volledig heeft geïnformeerd”. Daardoor waren zijn antwoorden op Kamervragen van PVV-Kamerlid Bosma “te stellig” geformuleerd toen hij zei dat D66 geen invloed had gehad.

Slob geeft geen oordeel over de betrokkenheid van het ministerie of D66 bij de totstandkoming van de documentaire vanwege de “(grond)wettelijke vrijheid van meningsuiting en onafhankelijkheid van de media”. Het Commissariaat voor de Media is volgens hem de aangewezen instantie om te kijken of er iets is gebeurd dat in strijd is met de Mediawet. Het Commissariaat heeft laten weten een onderzoek te overwegen. Ook de ombudsman van de NPO heeft gezegd in de zaak te duiken.

De VPRO liet vrijdag weten met een eigen onderzoek te komen.

Volgens Shuchen Tan en Monique Busman, de makers van de documentaire, stellen in NRC dat er geen invloed is uitgeoefend, ook al roepen de Wob-documenten legitieme vragen op. “Ja, de film is integer,” aldus Tan. Ik sta er nog steeds helemaal achter. Wij hebben drie jaar lang gefilmd en hebben in al die jaren nooit enige vorm van invloed ervaren. Ik had alleen elke week een telefoontje met Kaags woordvoerder over haar agenda. Vervolgens vertelde ik waar we allemaal bij wilden zijn.”

Volgens Tan was dit geen onschuldig wobverzoekje dat toevallig bij GeenStijl uitkwam. “Dit is een bredere campagne. En het cynische is: onze film gaat daar deels over. Over hoe dit soort hetze-achtige campagnes een soort modus operandi zijn geworden. Kaag heeft daar al drie jaar mee te maken. Wij nu ook.”

Meer bij NU.nl / NOS / de Volkskrant

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.