— woensdag 11 september 2013, 09:15

Ministerie hoeft Syrië-advies niet te delen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoeft een intern advies over ingrijpen in Syrië niet volledig openbaar te maken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten in een kort geding tussen RTL en het ministerie. RTL had om inzage in dat advies gevraagd, nadat de minister vorige maand bij het beantwoorden van Kamervragen aan zo'n advies had gerefereerd. Via een Wob-verzoek wilde RTL inzage, maar het ministerie weigerde. Volgens RTL is er een zwaarwegend maatschappelijk belang bij de openbaarmaking en moet het publiek er kennis van kunnen nemen - nog vóór eventueel ingrijpen.. De rechter is het daarmee in principe eens, maar het publiceren van geheime stukken is onomkeerbaar en het bezwaar van RTL tegen het afgewezen Wob-verzoek loopt bovendien nog. Het ministerie zou sommige delen van het advies wel openbaar kunnen maken; de rechter geeft het ministerie daar een week voor. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein is teleurgesteld over het besluit maar hoopt dat Buitenlandse Zaken "ruimhartig kijkt naar wat wel openbaar kan worden gemaakt". RTL Nieuws / Rechtspraak.nl

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.