mgm nvj maart

— dinsdag 11 mei 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Twee journalisten eisen bij rechter tienduizenden euro’s van DPG media voor beter tarief

Twee journalisten eisen bij rechter tienduizenden euro’s van DPG media voor beter tarief
© Foto: ANP

De freelance journalisten Hans Teunissen en Peter Nicolai dagen de uitgever DPG Media voor de rechter. Zij willen met terugwerkende kracht een betere vergoeding voor de verhalen en foto's die zij sinds 2015 maakten voor DPG-kranten. De gevorderde bedragen lopen daarom op tot tienduizenden euro’s. Laatste wijziging: 12 mei 2021, 09:28

Inzet van de rechtszaak is het afdwingen van een billijk tarief voor hun freelance werkzaamheden. De rechtszaak volgt na weigeringen van het mediaconcern om met hen daarover in gesprek te gaan, aldus een persbericht van de NVJ. De vakorganisatie en de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA) steunen de freelancers in hun actie.

Lees hier reactie zakelijk directeur Bart Verkade op rechtszaak tegen DPG Media: “zij hebben al die jaren de tarieven en voorwaarden geaccepteerd”

Fotojournalist Nicolai maakt in opdracht van DPG Media foto’s voor de regionale dagbladen BN De Stem en PZC. Per opdracht is hij zo’n 2,5 uur bezig. Hij krijgt daar 42 euro voor. Dat is per uur minder dan 17 euro bruto. Hans Teunissen schrijft voor het regionale dagblad De Gelderlander van DPG Media. Per artikel is hij is daar gemiddeld 3,5 uur bezig, voor een vergoeding van 60 euro (17 euro bruto per uur).

Beide journalisten willen een tarief dat in overeenstemming is met wat journalisten in vast dienstverband verdienen. De rechter vragen ze uit te gaan van een uurtarief van 60 euro. Dat bedrag is mede gebaseerd op een eerdere gerechtelijke uitspraak in een vergelijkbare zaak van freelance journalisten tegen DPG Media (voorheen De Persgroep). Een andere grondslag die de rechter zou kunnen hanteren, aldus de NVJ, is de Fair Practice Code zoals de Publieke Omroep die nu hanteert voor freelancers. Die gaat uit van een minimumtarief voor freelancers van 1,5 x het all-in bruto cao-uurloon dat iemand in vaste dienst verdient. Het minimum is dan 32 euro per uur.

DPG Media heeft zelf onlangs een minimum tarief van 22,25 euro bruto per uur vastgesteld voor redacteuren. Voor fotografen wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw opdrachttarief van 55 euro.

In 2018 spanden twee freelancers, Britt van Uem en Ruud Rogier, een rechtszaak aan tegen DPG Media (voorheen De Persgroep). Ook hier ging het om het krijgen van een billijk tarief, dat in overeenstemming was met de beloning van journalisten in vast dienstverband. De rechter verhoogde de freelance journalisten in het gelijk de tarieven met 50 procent. Een hoger beroep loopt nog.

In de zaken van Van Uem en Rogier werden slechts enkele artikelen en foto’s aan de rechter voorgelegd. In de nieuwe procedures van Hans Teunissen en Peter Nicolai gaat het om een billijke vergoeding voor álle artikelen en foto’s die zij sinds de invoering van de Wet Auteurscontractenrecht (in 2015) hebben aangeleverd. De gevorderde bedragen lopen daarom op tot tienduizenden euro’s.

De NVJ betreurt het dat DPG Media het op een rechtszaak laat aankomen. De vakorganisatie zegt de afgelopen jaren meerdere malen met DPG Media in overleg te zijn geweest over billijke tarieven. Die gesprekken mislukte wat de NVJ betreft onlangs.

Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ: ‘DPG Media heeft een aandeel van bijna 50 procent op de Nederlandse dagbladmarkt en heeft afgelopen jaren winsten gerealiseerd van honderden miljoenen euro’s. Alle werkenden bij DPG moeten een vergoeding ontvangen, die past bij de waarde en professionaliteit van hun werk. DPG Media doet dit -afgedwongen via de CAO- wel voor journalisten in loondienst, maar diezelfde verantwoordelijkheid voelen zij niet voor freelancers. Dat DPG Media niet in gesprek wil met de freelancer over een billijk tarief en ook weigeren om de kwestie voor te leggen aan de door de speciaal hiervoor door de wetgever in het leven geroepen Geschillencommissie Auteursrecht toont dat zij weinig respectvol met freelancers omgaan. Freelancers rest niets anders dan een rechtszaak te beginnen om een billijk tarief af te dwingen of hun werkzaamheden te staken.’

Advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten staat de freelancers bij. ‘De wet beschermt freelance journalisten tegen uitbuiting. Maar de praktijk is helaas anders. DPG Media is de grootste uitgever van Nederland. Zij leunt zwaar op freelance journalisten maar betaalt schandalig weinig. Helaas moet er een rechtszaak aan te pas komen om een billijke vergoeding af te dwingen. Eerder hebben we hier met succes over geprocedeerd. Ik heb er alle vertrouwen in dat ook deze freelancers door de rechter in het gelijk zullen worden gesteld.’

Lees ook:
Bart Verkade over rechtszaak tegen DPG Media: “zij hebben al die jaren de tarieven en voorwaarden geaccepteerd” (11 mei 2021)
Betere tarieven voor freelancers: wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd?

Bekijk meer van

NVJ NVJ DPG Media

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.