DPG: Minimum voor freelancers ligt inmiddels al op 150 pct cao; Mediahuis: We praten nog

DPG Media betaalt sinds dit voorjaar freelancers minimaal 22,25 euro per uur en daarmee 50 procent boven de vergelijkbare cao-schalen. De uitgever herkent zich niet in de rekensom van de NVJ die op minimaal 32 euro per uur uitkomt. De NVJ meldt vandaag dat de gesprekken over een minimumtarief zijn vast gelopen. Wat DPG Media betreft gaan de gesprekken door.
Bart Verkade, zakelijk directeur bij DPG Media: ‘Wij hebben de gesprekken niet stop gezet en zijn wat mij betreft nog in gesprek. Zeker via de Mediafederatie waar we een afspraak proberen te maken die voor alle mediabedrijven geldt en voor alle freelancers’. Hij zegt verrast te zijn dat de NVJ nu over de tot nu toe vertrouwelijke gesprekken communiceert.
‘Sinds de zomer van 2020 heeft DPG Media met diverse delegaties van de NVJ gesproken over de positie van freelancers. Sindsdien zijn belangrijke verbeteringen doorgevoerd, maar tot een akkoord met de NVJ kon het niet komen doordat zij steeds met nieuwe eisen kwamen en vasthielden aan eisen die onredelijk waren’, schrijft hij in een reactie.
‘DPG was en is bereid een code af te spreken voor een eerlijk speelveld, maar alle voorstellen daartoe zijn door de NVJ afgewezen. Op dit moment spant DPG zich samen met Mediahuis in om via de Mediafederatie een Code Goed Opdrachtgeverschap af te sluiten voor de gehele uitgeverijsector’.
Een beginnende freelance redacteur krijgt inmiddels tenminste € 22,25 per uur bij DPG Media en er zijn oplopende bedragen op basis van de functie en de ervaring. Deze tarieven worden geïndexeerd bij elke cao-stijging, aldus Verkade.
Voor fotografen stapt DPG over naar betaling per opdracht in plaats van betaling per gepubliceerde foto. Verkade: ‘De tarieven worden zodanig gekozen, dat gemiddeld genomen alle fotojournalisten erop vooruit gaan. De NVJ wekt tegen beter weten in de indruk van het tegenovergestelde’.
De vergelijking met het tarief dat NVJ noemt bij de NPO is onjuist, meent de DPG-directeur. ‘De code bij de NPO kent tarieven voor freelancers die beginnen bij 18,80. Voor een beginnende redacteur geldt daar een tarief van 27,93 euro. Daarin is verwerkt dat freelancers ook 50 procent meer vakantietoeslag en eindejaarsuitkering krijgen dan mensen in vaste dienst. Daarvan ziet DPG de noodzaak niet in’.
In de fair practice code (.pdf) is inderdaad een tarief van 18,80 opgenomen (sinds 1 april 19,07 euro), maar voor een schaal waarin journalisten niet zijn ingedeeld. Voor hen geldt minimaal schaal F (vanaf april inmiddels 28,32 euro per uur). Het minimum van schaal G is nu 32,57 euro per uur.
Stijgende verbazing
Rien van Beemen, topman van Mediahuis Nederland: ‘Ik lees het verhaal van de NVJ met stijgende verbazing. Eerder deze week heb ik nog nieuwe voorstellen naar de NVJ gestuurd en vandaag de reactie ontvangen dat we na de meivakantie verder praten. We zijn dus nog in onderhandeling en ik wil nu daarom niet ingaan op de details. Ik vind het vreemd dat dit nu op straat ligt.’
Voor Van Beemen is de inzet om te komen tot een afspraak voor de hele uitgeverij-branche. ‘De garantie dat het lukt is er niet. Ook is het een ingewikkeld proces en het duurt lang, maar het is zeker nog niet voorbij.’
Hij herkent zich niet in de bedragen die de NVJ noemt en vindt het minimum tarief bij de NPO niet leidend. ‘Dat is een afspraak tussen de publieke omroep en de NVJ. Ik neem dat voor kennisgeving aan. Wij maken graag onze eigen afspraken.’
Mediahuis zelf heeft zo’n acht maanden geleden de tarieven voor freelancers aangepast en verhoogd. ‘Omdat we alle freelancers hetzelfde en ook goed willen behandelen. Dat heeft toen ook geld gekost.’
Praat mee