training eu starters

— dinsdag 11 mei 2021, 13:35 | 0 reacties, praat mee

Bart Verkade over rechtszaak DPG Media: “Zij hebben al die jaren de tarieven en voorwaarden geaccepteerd”

Hoofdkantoor DPG Media - © DPG Media

DPG Media betreurt het dat journalistenvakbond NVJ eenzijdig heeft besloten gesprekken af te breken en met twee freelancers naar de rechter stapt om, met terugwerkende kracht, een hoger tarief af te dwingen voor geleverd werk. Zakelijk directeur van DPG Media Bart Verkade zegt dat beide freelancers niet eerder lieten blijken ontevreden te zijn. Laatste wijziging: 12 mei 2021, 08:54

Vanmorgen werd bekend dat fotograaf Peter Nicolai (72) en journalist Hans Teunissen (65) de uitgever voor de rechter dagen. Zij willen met terugwerkende kracht een betere vergoeding voor de verhalen en foto’s die zij sinds 2015 maakten voor DPG-kranten. Beroepsorganisatie NVJ en de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA) steunen de freelancers in hun actie.

Verkade stelt in een reactie dat de twee freelancers beide 30 jaar naar tevredenheid hebben gewerkt voor edities van onze regionale dagbladen. “Zij hebben al die jaren de tarieven en voorwaarden geaccepteerd, geen factuur betwist en nooit laten weten dat zij niet tevreden zouden zijn over de opdrachten die zij ontvingen.”

De rechtszaak volgt na weigeringen van het mediaconcern om met hen daarover in gesprek te gaan, stelt NVJ in een persbericht. Dat klopt volgens Verkade niet. Ze zijn wel in gesprek gegaan met Nicolai en Teunissen nadat de claims binnenkwamen, “maar de verschillen bleken onoverbrugbaar”.

Verkade: “Wij zijn ervan overtuigd dat Teunissen en Nicolai billijke tarieven hebben ontvangen voor hun bijdragen. Teunissen leverde artikelen voor de editie De Liemers van De Gelderlander, met een oplage van 8.000 exemplaren. Nicolai fotografeerde voor edities in Zeeuws-Vlaanderen met een oplage van 12.000 exemplaren. Beiden eisen nu achteraf, en met terugwerkende kracht, vergoedingen die zelfs hoger liggen dan de bedragen die worden betaald door landelijke dagbladen met oplages van vele honderdduizenden.”

Verkade is duidelijk niet te spreken over de de houding van de NVJ. “Het afgelopen jaar heeft DPG Media ook veelvuldig gesproken met de NVJ over aanpassing van de voorwaarden voor onze freelance journalisten. DPG heeft in die tijd al tarieven verhoogd. Recent is door DPG Media onder meer een minimumtarief voor freelancers ingevoerd, dat 50 procent boven de geldende cao-lonen ligt.”

“Ondanks een reeks van andere, verstrekkende voorstellen die wij hebben om de tarieven en voorwaarden voor freelancers verder te verbeteren, heeft de NVJ de gesprekken plots eenzijdig afgebroken en besloten deze dagvaardingen uit te brengen. Dat betreurt DPG zeer. De vakbond heeft alle mogelijkheden voor verdere verbeteringen laten liggen en kiest bewust voor een gang naar de rechter met eisen die ook in eerdere rechtszaken al als onredelijk van de hand zijn gewezen”, aldus Verkade.

Lees ook:
DPG Media overweegt nieuwe tarieven voor foto-opdrachten (5 mei 2021)
DPG: Minimum voor freelancers ligt inmiddels al op 150 pct cao; Mediahuis: We praten nog (22 april 2021)
Overleg NVJ met DPG Media en Mediahuis over minimum tarief freelancers loopt vast (21 apil 2021)
Betere tarieven voor freelancers: wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd? (11 maart 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.