— woensdag 5 mei 2021, 15:52 | 0 reacties, praat mee

DPG Media overweegt nieuwe tarieven voor foto-opdrachten

© ANP Novum / Erald van der Aa

DPG Media wil freelance fotojournalisten bij zijn regiokranten niet langer per foto betalen, maar per opdracht. Fotografen moeten bij zo’n opdracht minimaal vijf verschillende foto’s aanleveren, zoals een staande en liggende variant of varianten die van veraf en dichtbij zijn geschoten.

Fotojournalisten moeten daarnaast proberen hun foto’s binnen een uur na het maken naar hun krant te sturen. Daarnaast wil DPG Media in de regio met beperktere groepen aan fotojournalisten gaan werken. De spoeling wordt daardoor dunner, maar de fotojournalisten die worden ingehuurd krijgen volgens DPG Media een bredere basis om hun praktijk op te richten.

Dat blijkt uit een concept-document van DPG Media, dat Villamedia in handen kreeg. Daarin staat dat het basistarief per opdracht 55 euro moet worden. Hoofdredacteuren van de regionale DPG-kranten hebben volgens het document wel ruimte om hogere tarieven af te spreken (63 of 71 euro). Met 112-fotografen en bureau’s kunnen andere afspraken worden gemaakt.

DPG Media betaalt nu nog per plaatsing. Voor de eerste foto geldt een vast opdrachttarief. Voor elke volgende foto ontvangt een fotojournalist een lager bedrag, met een maximum dat per titel verschilt. Volgens het document levert die werkwijze een gemiddeld tarief op van 52,70 euro per opdracht. De wens om per opdracht te betalen komt voort uit het toegenomen belang van online.

Een woordvoerder van DPG Media laat in een reactie weten dat het concern inderdaad de wens heeft over te stappen naar betaling per opdracht. Hij voegt toe dat de tarieven die in het gelekte document worden genoemd nog niet vaststaan.

Bekijk meer van

DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.