Overleg NVJ met DPG Media en Mediahuis over minimum tarief freelancers loopt vast

Het overleg tussen DPG Media, Mediahuis en de NVJ over een minimumtarief voor freelancers is vast gelopen. De NVJ neemt het minimumtarief bij de omroepen (32 euro per uur) als uitgangspunt. DPG Media wil niet verder gaan dan 22 euro per uur. De NVJ kondigt aan met rechtszaken, publiciteit en het activeren van de politiek de druk verder op te voeren.
In een bericht aan de leden schrijft de NVJ: ‘De minimum-uurtarieven, die de uitgevers ons nu aanbieden liggen 36% lager dan de tarieven die we met de omroepen zijn overeengekomen. (...) Voor fotografen wordt het fototarief door Mediahuis en DPG omgezet in een opdrachttarief, maar toetsing bij betrokkenen laat zien dat het nieuwe tarief in sommige gevallen zelfs een verslechtering is’.
Lees ook reactie DPG Media en Mediahuis: Minimumtarief is er al en gesprekken lopen nog
Op 11 maart sprak de NVJ nog over een ‘hoopvolle ontwikkeling’, omdat uitgevers na een aanvankelijke weigering toch over een minimum tarief wilden praten. Toen werd gemeld dat ook met de Mediafederatie wordt gesproken, de koepel van uitgevers. Dat gesprek loopt nog, aldus de NVJ.
De NVJ, DPG Media en Mediahuis blijken het eens over het uitgangspunt van een minimumtarief: mensen dienen hetzelfde te verdienen voor hetzelfde werk. Bij de uitwerking gaat het mis. De NVJ wil ook afspraken maken over bijvoorbeeld indexatie, redelijke ondergrenzen en ruimte voor hogere tarieven, waarin ervaring en expertise meetellen. ‘Gelet op de uitstekende rendementen bij de uitgevers moet daar ruimte voor zijn, maar helaas wordt door DPG en Mediahuis die urgentie niet gevoeld’, aldus de NVJ.
De beroepsorganisatie heeft bij de publieke omroepen afgesproken dat minimaal 150 procent van het minimale cao-loon wordt betaald. Dat komt bij de omroepen neer op 32 euro per uur. De toeslag is nodig omdat freelancers onder meer zelf hun pensioen moeten regelen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Kosten die bij werkgevers ook boven op het cao-loon voor werknemers komen. Door 150 procent aan freelancers te betalen, wordt gelijk werk gelijk beloond en is er bij werkgevers geen financiële prikkel om werk aan freelancers over te laten.
DPG Media en Mediahuis kiezen een andere berekeningsmethode waardoor ze bij 150 procent uitkomen op 22 euro.
De NVJ houdt nu haar leden voor dat de vereniging de zaak niet los laat. ‘We moeten dit belang zichtbaar maken door acties, rechtszaken, publiciteit en het activeren van de politiek. De uitgevers zijn immers voor het kwantitatief en kwalitatief vullen van hun kranten en sites voor een groot deel afhankelijk van de onvermoeibare inzet van freelance (foto)journalisten’.
Met de leden wordt de komende tijd overlegd op welke wijze dat precies wordt ingevuld.
Lees ook:
Betere tarieven voor freelancers: wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd? (11 maart 2019)
Praat mee