word studentlid

— donderdag 22 april 2021, 16:29 | 0 reacties, praat mee

Overleg NVJ met DPG Media en Mediahuis over minimum tarief freelancers loopt vast

Overleg NVJ met DPG Media en Mediahuis over minimum tarief freelancers loopt vast
© Foto: ANP

Het overleg tussen DPG Media, Mediahuis en de NVJ over een minimumtarief voor freelancers is vast gelopen. De NVJ neemt het minimumtarief bij de omroepen (32 euro per uur) als uitgangspunt. DPG Media wil niet verder gaan dan 22 euro per uur. De NVJ kondigt aan met rechtszaken, publiciteit en het activeren van de politiek de druk verder op te voeren. Laatste wijziging: 24 april 2021, 10:09

In een bericht aan de leden schrijft de NVJ: ‘De minimum-uurtarieven, die de uitgevers ons nu aanbieden liggen 36% lager dan de tarieven die we met de omroepen zijn overeengekomen. (...) Voor fotografen wordt het fototarief door Mediahuis en DPG omgezet in een opdrachttarief, maar toetsing bij betrokkenen laat zien dat het nieuwe tarief in sommige gevallen zelfs een verslechtering is’.

Lees ook reactie DPG Media en Mediahuis: Minimumtarief is er al en gesprekken lopen nog

Op 11 maart sprak de NVJ nog over een ‘hoopvolle ontwikkeling’, omdat uitgevers na een aanvankelijke weigering toch over een minimum tarief wilden praten. Toen werd gemeld dat ook met de Mediafederatie wordt gesproken, de koepel van uitgevers. Dat gesprek loopt nog, aldus de NVJ.

De NVJ, DPG Media en Mediahuis blijken het eens over het uitgangspunt van een minimumtarief: mensen dienen hetzelfde te verdienen voor hetzelfde werk. Bij de uitwerking gaat het mis. De NVJ wil ook afspraken maken over bijvoorbeeld indexatie, redelijke ondergrenzen en ruimte voor hogere tarieven, waarin ervaring en expertise meetellen. ‘Gelet op de uitstekende rendementen bij de uitgevers moet daar ruimte voor zijn, maar helaas wordt door DPG en Mediahuis die urgentie niet gevoeld’, aldus de NVJ.

De beroepsorganisatie heeft bij de publieke omroepen afgesproken dat minimaal 150 procent van het minimale cao-loon wordt betaald. Dat komt bij de omroepen neer op 32 euro per uur. De toeslag is nodig omdat freelancers onder meer zelf hun pensioen moeten regelen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Kosten die bij werkgevers ook boven op het cao-loon voor werknemers komen. Door 150 procent aan freelancers te betalen, wordt gelijk werk gelijk beloond en is er bij werkgevers geen financiële prikkel om werk aan freelancers over te laten.

DPG Media en Mediahuis kiezen een andere berekeningsmethode waardoor ze bij 150 procent uitkomen op 22 euro.

De NVJ houdt nu haar leden voor dat de vereniging de zaak niet los laat. ‘We moeten dit belang zichtbaar maken door acties, rechtszaken, publiciteit en het activeren van de politiek. De uitgevers zijn immers voor het kwantitatief en kwalitatief vullen van hun kranten en sites voor een groot deel afhankelijk van de onvermoeibare inzet van freelance (foto)journalisten’.

Met de leden wordt de komende tijd overlegd op welke wijze dat precies wordt ingevuld.

Lees ook:
Betere tarieven voor freelancers: wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd? (11 maart 2019)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.