ACM kijkt bij Sanoma-overname ook naar verhouding met freelancers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken welke gevolgen de overname van Sanoma door DPG Media heeft voor freelance journalisten. Dat heeft de toezichthouder bevestigd tijdens een gesprek met de Auteursbond en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De partijen vrezen dat het door de overname voor freelancers moeilijker wordt om een redelijk tarief te bedingen.
DPG Media maakte in december bekend Sanoma over te willen nemen. De overname werd op 20 december bekend gemaakt bij de ACM. De toezichthouder kijkt eerst of de plannen de concurrentie in de markt niet teveel beperkt. Als de ACM concludeert dat dit het geval is volgt een uitgebreider onderzoek. Als de toezichthouder de overname goedkeurt, kan hij dat doen onder voorwaarden.
Tijdens het gesprek met de ACM hebben de Auteursbond en NVJ de toezichthouder onder andere gewezen op de doorplaatsregeling van DPG Media. Die stelt dat de uitgeverij werk binnen het eigen concern mag doorplaatsen, maar ook mag verkopen aan derden. NVJ en Auteursbond vinden dat een uitholling van het auteursrecht en vrezen dat de doorplaatsregeling ook gaat gelden voor nieuwe titels die DPG Media met de overname inlijft.
In een eerste reactie op de geplande overname noemde D66-Kamerlid Kees Verhoeven een probleem voor de diversiteit in de media. “Een nationale monopolist is niet het juiste antwoord op mediamacht van Amerikaanse techreuzen.” In zijn antwoord op Kamervragen die donderdag werden gepubliceerd, stelt mediaminister Arie Slob dat concentratie van eigenaarschap binnen de mediasector niet zonder meer gelijk gesteld kan worden aan inperking van de pluriformiteit. Hij verwijst verder naar het onderzoek van de ACM.
Praat mee