— vrijdag 24 januari 2020, 10:31 | 0 reacties, praat mee

ACM kijkt bij Sanoma-overname ook naar verhouding met freelancers

© Foto: ANP / Koen van Weel

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken welke gevolgen de overname van Sanoma door DPG Media heeft voor freelance journalisten. Dat heeft de toezichthouder bevestigd tijdens een gesprek met de Auteursbond en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De partijen vrezen dat het door de overname voor freelancers moeilijker wordt om een redelijk tarief te bedingen. Laatste wijziging: 27 januari 2020, 08:23

DPG Media maakte in december bekend Sanoma over te willen nemen. De overname werd op 20 december bekend gemaakt bij de ACM. De toezichthouder kijkt eerst of de plannen de concurrentie in de markt niet teveel beperkt. Als de ACM concludeert dat dit het geval is volgt een uitgebreider onderzoek. Als de toezichthouder de overname goedkeurt, kan hij dat doen onder voorwaarden.

Tijdens het gesprek met de ACM hebben de Auteursbond en NVJ de toezichthouder onder andere gewezen op de doorplaatsregeling van DPG Media. Die stelt dat de uitgeverij werk binnen het eigen concern mag doorplaatsen, maar ook mag verkopen aan derden. NVJ en Auteursbond vinden dat een uitholling van het auteursrecht en vrezen dat de doorplaatsregeling ook gaat gelden voor nieuwe titels die DPG Media met de overname inlijft.

In een eerste reactie op de geplande overname noemde D66-Kamerlid Kees Verhoeven een probleem voor de diversiteit in de media. “Een nationale monopolist is niet het juiste antwoord op mediamacht van Amerikaanse techreuzen.” In zijn antwoord op Kamervragen die donderdag werden gepubliceerd, stelt mediaminister Arie Slob dat concentratie van eigenaarschap binnen de mediasector niet zonder meer gelijk gesteld kan worden aan inperking van de pluriformiteit. Hij verwijst verder naar het onderzoek van de ACM.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.