e learning nvj

— dinsdag 24 juli 2018, 11:56 | 0 reacties, praat mee

Nieuwscheckers Leiden richten zich op software en gezondheid

ANP

Sinds enkele maanden is de samenwerking tussen Facebook en de factcheck-experts van Universiteit Leiden opgeschort. Aandringen op meer details over de redenen daarachter blijft zonder resultaat. "Die discussies spelen zich grotendeels buiten ons om af", stelt Peter Burger van de Universiteit Leiden desgevraagd. Laatste wijziging: 24 juli 2018, 15:13

Is er dan wellicht simpelweg niet genoeg aanbod van nepnieuws in Nederland om Nieuwscheckers (het project dat Facebook-berichten op waarheid controleert) gaande te houden? Ondanks beweringen van het tegendeel door minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) blijkt het met ontwrichtend nepnieuws in Nederland keer op keer mee te vallen.

Burger: “Nee, er is werk genoeg. En het werk ligt bovendien niet stil: hoewel we niet meer via Facebook meldingen van nepnieuws ontvangen van gebruikers, factchecken we nog steeds regelmatig berichten die daar worden gedeeld en door exploitanten van deze berichten worden gepusht. Het meeste wat we checken in dat genre is commercieel, een kleiner deel politiek.”

De financiële bijdrage die Facebook leverde aan het Nieuwscheckers-project is met de opschorting van de samenwerking opgedroogd.

“We verdienden geld met de samenwerking met Facebook, waardoor we redacteuren konden aannemen en Nieuwscheckers konden uitbouwen tot een serieuzer, meer omvattend factcheckproject. Dat valt nu helaas weg. We denken dat het checken van onjuiste informatie die op sociale media als Facebook circuleert van maatschappelijk belang is. Dat is bovendien iets dat andere media niet of nauwelijks doen”, aldus Burger.

Software
De veelbelovende software die een deel van het factchecken zou kunnen automatiseren, “is grotendeels toekomstmuziek”, aldus Burger. Hij verwijst naar Claimbuster, een soortgelijk gereedschap dat uitspraken in het Engels kan controleren.

Burger: “Ik heb daar net Trumps State of the Union ingegooid, en dan zie je dat het er inderdaad binnen een paar seconden beweringen er uithaalt ‘als het meest het checken waard’”. Het gaat dan om claims over miljoenen nieuwe banen die Trump op zijn conto schrijft en opmerkingen over belastingverlagingen en hun effecten voor het bedrijfsleven en gezinnen.

De eerste experimenten met robotjournalistiek van onder meer Reuters en het Britse persbureau Press Association zijn ook het meest succesvol als het kwantificeerbare en vaststaande data betreffen, zoals economische of sportstatistieken.

Burger wijst erop dat er wel een Nederlandstalig werkend prototype bestaat, Factrank. “Dat willen we graag helpen verbeteren”, stelt hij.

Gezondheid
Nieuwscheckers heeft eind vorig jaar gezondheidsredacteur Nadine Peels aangetrokken, omdat juist rond het thema gezondheid veel nepnieuws rondgaat. “We wilden als eerste daarin investeren omdat er erg veel onjuiste berichten zijn op dit gebied en omdat we gezondheid belangrijker vinden dan bijvoorbeeld entertainmentnieuws”, aldus Burger.

Facebook en clickbait-sites verdienen aan nieuws over wondermiddelen in de behandeling van ernstige ziektes of aandacht voor buitenissige huismiddeltjes. Maar ook reguliere media en onderzoeksinstituten zijn ook niet altijd betrouwbaar in hun berichtgeving over zulk gezondheidsnieuws en verdienen een kritische controle, aldus Burger.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.