website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Genootschap en minister Ollogren overleggen over nepnieuws

Dolf Rogmans — Geplaatst in Recht op dinsdag 6 februari 2018, 13:49

Kasja Ollongren Foto: ANP/Bart Maat

Kasja Ollongren Foto: ANP/Bart Maat

Nieuws Minister Kasja Ollogren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en drie leden van het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben maandagmiddag overlegd over nepnieuws en de gevolgen daarvan. Het doel was bijpraten. Conclusies zijn er niet getrokken, maar dat wat ook niet het doel, aldus genootschap-voorzitter Marcel Gelauff in een mail aan de leden van het genootschap.

Gelauff ging langs samen met Hans Nijenhuis en Gert-Jaap Hoekman, respectievelijk hoofdredacteur van het AD en Nu.nl.

Onder meer de Taskforce Nepnieuws van de Europese Commissie, het toenemende gebruik van het woord nepnieuws, ook in de bredere betekenis van het afwijzen van andere opinies dan de eigen en het effect daarvan op de journalistiek passeerden de revue.

Verder het initiatief van Nu.nl, de Rijksuniversiteit Leiden en Facebook tegen nepnieuws, de positie en het doen en laten van bedrijven als Facebook en Google (louter een technisch platform of steeds meer ook de rol van uitgever), het belang van transparantie van de kant van de overheid (met als voorbeeld WOB-procedures rond de MH17), het effect dat het fenomeen nepnieuws de journalistiek ook aanzet tot nog meer interne discussie en reflectie en de noodzaak dat de journalistiek beter en scherper dan ooit zijn taak volbrengt.

Een woordvoerder van de minister laat weten dat zij half november heeft laten weten het gesprek aan het willen gaan met tech- en mediabedrijven over heimelijke beïnvloeding door statelijke actoren. Half december meldde zij de Kamer dat haar uit die gesprekken is gebleken dat de bedrijven actie ondernemen in de strijd tegen nepnieuws.

Naar aanleiding van de eerste Kamerbrief heeft ook het genootschap zich gemeld. Vandaar dat het gesprek nu heeft plaats gevonden, aldus de woordvoerder.

 

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.