— dinsdag 6 februari 2018, 13:49 | 0 reacties, praat mee

Genootschap en minister Ollogren overleggen over nepnieuws

Kasja Ollongren Foto: ANP/Bart Maat

Minister Kasja Ollogren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en drie leden van het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben maandagmiddag overlegd over nepnieuws en de gevolgen daarvan. Het doel was bijpraten. Conclusies zijn er niet getrokken, maar dat wat ook niet het doel, aldus genootschap-voorzitter Marcel Gelauff in een mail aan de leden van het genootschap. Laatste wijziging: 6 februari 2018, 13:56

Gelauff ging langs samen met Hans Nijenhuis en Gert-Jaap Hoekman, respectievelijk hoofdredacteur van het AD en Nu.nl.

Onder meer de Taskforce Nepnieuws van de Europese Commissie, het toenemende gebruik van het woord nepnieuws, ook in de bredere betekenis van het afwijzen van andere opinies dan de eigen en het effect daarvan op de journalistiek passeerden de revue.

Verder het initiatief van Nu.nl, de Rijksuniversiteit Leiden en Facebook tegen nepnieuws, de positie en het doen en laten van bedrijven als Facebook en Google (louter een technisch platform of steeds meer ook de rol van uitgever), het belang van transparantie van de kant van de overheid (met als voorbeeld WOB-procedures rond de MH17), het effect dat het fenomeen nepnieuws de journalistiek ook aanzet tot nog meer interne discussie en reflectie en de noodzaak dat de journalistiek beter en scherper dan ooit zijn taak volbrengt.

Een woordvoerder van de minister laat weten dat zij half november heeft laten weten het gesprek aan het willen gaan met tech- en mediabedrijven over heimelijke beïnvloeding door statelijke actoren. Half december meldde zij de Kamer dat haar uit die gesprekken is gebleken dat de bedrijven actie ondernemen in de strijd tegen nepnieuws.

Naar aanleiding van de eerste Kamerbrief heeft ook het genootschap zich gemeld. Vandaar dat het gesprek nu heeft plaats gevonden, aldus de woordvoerder.

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.