— maandag 23 juli 2018, 13:38 | 0 reacties, praat mee

Factcheck Universiteit Leiden en Facebook opgeschort

Pixabay

Al enkele maanden ligt de samenwerking tussen Facebook en de Universiteit Leiden rond het controleren en corrigeren van nepnieuws stil, meldt het Leidsch Dagblad. Alleen NU.nl controleert nog een keer per dag een bericht dat op Facebook rondwaart.

Er is geen verschil van mening over de aanpak, aldus Peter Burger in het Leidsch Dagblad. Waarom het stil ligt, blijft bij gebrek aan officieel commentaar onduidelijk. De site Nieuwscheckers was een van de partners van Facebook, maar in de praktijk blijkt het met ontwrichtend nepnieuws in Nederland keer op keer mee te vallen.

Coördinator van Nieuwscheckers en docent internetjournalistiek aan de Universiteit Leiden Alexander Pleijter schreef eind vorig jaar dat de ‘nepnieuwslawine’ weinig meer dan een incidentele sneeuwvlok is.

NRC besteedde afgelopen weekeinde aandacht aan het spel Slecht Nieuws, dat vorig jaar uitkwam en een ‘vaccinerende’ werking moet hebben, door nepnieuws te leren herkennen.

In Groot-Brittannië is het eerder dit jaar aangekondigde zogeheten Rapid Response Unit (RRU) met hetzelfde doel opgericht. De RRU, dat nepnieuws aanpakt en mensen moet leren nepnieuws te herkennen, is sinds april serieus van start gegaan.

De eerste wapenfeiten betroffen volgens vaksite Press Gazette het corrigeren van nepnieuws rond ingrepen in het gezondheidszorgsysteem NHS en gemanipuleerde statistieken rond misdaadcijfers in Londen. Ook hielp het team om overheidspagina’s beter vindbaar te maken in zoekmachines, zodat die boven nepnieuws in zoekresultaten opduiken.

De RRU zegt dat het via sociale media mensen actief aanspreekt die zich door bangmakerij in nepnieuws zorgen maken. “Zo herstellen we de balans in de berichtgeving en stellen mensen gerust voor wie het onderwerp enorm belangrijk is”, aldus regeringswoordvoerder Alex Aiken in een blogpost (offline op het moment van schrijven, red.) dat de eenheid introduceert.

Bekijk meer van

Nepnieuws Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.