banner festival 23

— woensdag 3 april 2019, 12:40 | 0 reacties, praat mee

Volg live journalistiek congres in Perugia

Lukt het Maria Ressa om donderdag in Perugia te zijn? - © foto: ANP

Het internationale congres over journalistiek in het Italiaanse Perugia is van start gegaan. Honderden journalisten zijn bijeen om een veelheid aan onderwerpen te bespreken. Wij lichten er een paar bijeenkomsten uit die donderdag plaatsvinden en geven je een link naar de livestream. Laatste wijziging: 3 april 2019, 19:05

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om aan te schuiven, niet getreurd, alles is terug te vinden in het archief. Natuurlijk is het geen straf het gratis congres ter plekke bij te wonen, maar de livestreams zijn een aardig alternatief.

Het hele programma staat hier online. Een paar tips over de bijeenkomsten die donderdag plaatsvinden:

12.00 uur
Hoe kun je online video’s controleren?
Lang niet alles wat het oog ziet, is waar. Opletten geblazen dus op Youtube, Instagram of Twitter. In Perugia is veel aandacht voor het probleem maar ook de oplossingen. De deelnemers aan het panel komen met concrete tips.

De nieuwe editie van het Handboek Datajournalistiek is uit
Drie auteurs die meewerkten aan de nieuwe editie van het Handboek Datajournalistiek schuiven aan. Wat is er nieuw en welke tips hebben zij voor datajournalisten?

16.00 uur
Wat moeten we doen met journalistiek bij de publieke omroep?
Tipje voor omroepminister Arie Slob: wat te doen met de publieke omroep en dan meer specifiek de journalistiek? In Nederland is dat dit jaar weer in discussie vanwege de verlenging van de concessie, wereldwijd permanent. Tijdens dit debat passeren drie de revue uit de Verenigde Staten, Engeland en Canada.

17.00 uur:
Lezing door Maria Ressa
Of het Maria Ressa, hoofdredacteur van Rappler, echt lukt om in Italië aanwezig te zijn, is niet bekend. Maar ze staat in elk geval nog wel op het programma. Ze is op borgtocht vrij, maar mag ze ook het land uit?

Hoe vind en gebruik je openbare bronnen?
De workshop wordt geleid door landgenoot Wim Zwijnenberg en zijn Bellingcat-collega Nick Waters. Zij zoomen in op het gebruik van openbare data bij het onderzoeken van milieurampen.

18.00 uur
Als alles de schuld van Facebook en Twitter is, waarom stop je er dan niet mee?
Facebook en Twitter maken het verdienmodel van de journalistiek kapot, verspreiden nepnieuws en dragen zo bij aan dalend vertrouwen in journalisten. Dus wegwezen of blijven? Deskundigen buigen zich over die vraag.

Wij zijn de mediabonzen in Europa?
In slechts 8 van de 31 Europese landen is het bekend wie exact de eigenaren zijn van de grote mediapartijen. Wat betekent het voor de persvrijheid in Europa dat de meest basale informatie over mediabedrijven al bijna niet te verkrijgen is?

John de Mol opgelet: een idee voor je nieuwe nieuwsmerk
John de Mol, de uitvinder van reality tv, weet dit natuurlijk al lang, maar jij misschien niet. In Kenia en Armenië wordt onderzoeksjournalistiek bedreven binnen het format van een reality show. Jonge journalisten worden voor het oog van de camera getraind en het publiek kan ook helpen zoeken. Zie hier het voorbeeld uit Kenia en hier het voorbeeld uit Armenië.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.