banner anp

— woensdag 19 juli 2017, 09:24 | 0 reacties, praat mee

‘Vrees voor robotjournalistiek project RADAR ongegrond’

EPA

Onlangs kreeg het zogeheten Reporters and Data and Robots-project van het Britse persbureau Press Association (PA) een fikse geldinjectie van Google. PA wil met de 7 ton van Google een systeem bouwen om geautomatiseerd artikelen te schrijven. Volgens PA-hoofdredacteur Peter Clifton gaat het bij RADAR niet om verslaggevers door robots te vervangen.

Clifton stelt dat RADAR wordt gebouwd om bepaalde voorspelbare artikelen te produceren die leunen op vrij verkrijgbare datasets en statistieken over gezondheidszorg, onderwijs en misdaad. Vijf datajournalisten zijn bij PA nu bezig om het raamwerk van een typisch artikel op te zetten.

“Omdat deze data voorspelbaar is en wordt gepubliceerd in een consistente stijl en met een voorspelbaar ritme, kan een computer relevante informatie opzoeken en daar via software een natuurlijke taal-algoritme op toepassen - gebaseerd op het raamwerk van echte verslaggevers en zo simpele artikelen bouwen”, aldus Clifton.

Volgens de hoofdredacteur is het doel absoluut niet om redacteuren in een bepaald veld met software te vervangen, maar stelt RADAR het bureau in staat om verhalen te volgen waar normaal geen tijd voor is. Ook kunnen de eenvoudige computergegenereerde stukken volgens hem dienen als basis voor een uitgebreider stuk, door een mens aangevuld met verslaggeving en citaten. Meer bij Press Gazette

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.