website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Vrees voor robotjournalistiek project RADAR ongegrond’

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op woensdag 19 juli 2017, 09:24

EPA

EPA

Nieuws

Onlangs kreeg het zogeheten Reporters and Data and Robots-project van het Britse persbureau Press Association (PA) een fikse geldinjectie van Google. PA wil met de 7 ton van Google een systeem bouwen om geautomatiseerd artikelen te schrijven. Volgens PA-hoofdredacteur Peter Clifton gaat het bij RADAR niet om verslaggevers door robots te vervangen.

Clifton stelt dat RADAR wordt gebouwd om bepaalde voorspelbare artikelen te produceren die leunen op vrij verkrijgbare datasets en statistieken over gezondheidszorg, onderwijs en misdaad. Vijf datajournalisten zijn bij PA nu bezig om het raamwerk van een typisch artikel op te zetten.

“Omdat deze data voorspelbaar is en wordt gepubliceerd in een consistente stijl en met een voorspelbaar ritme, kan een computer relevante informatie opzoeken en daar via software een natuurlijke taal-algoritme op toepassen - gebaseerd op het raamwerk van echte verslaggevers en zo simpele artikelen bouwen”, aldus Clifton.

Volgens de hoofdredacteur is het doel absoluut niet om redacteuren in een bepaald veld met software te vervangen, maar stelt RADAR het bureau in staat om verhalen te volgen waar normaal geen tijd voor is. Ook kunnen de eenvoudige computergegenereerde stukken volgens hem dienen als basis voor een uitgebreider stuk, door een mens aangevuld met verslaggeving en citaten. Meer bij Press Gazette

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.