website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Universiteit Leiden werkt aan software die checkbare feiten uit tekst filtert

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 20 juli 2018, 09:47

CC BY-SA 2.0 / Chris Isherwoord

CC BY-SA 2.0 / Chris Isherwoord

Nieuws Mediaonderzoekers Peter Burger en Alexander Pleijter werken aan een computerprogramma dat automatisch feitelijke opmerkingen uit gesproken tekst moet kunnen filteren. Het tweetal – bij de Universiteit Leiden verantwoordelijk voor het factcheck-project Nieuwscheckers – wil de software onder andere raadsvergaderingen uit laten schrijven en daarbij checkbare feiten laten markeren. Het idee is dat dat het redacties makkelijker maakt om uitspraken te controleren op waarheid.

Dat schrijft het Leids Dagblad. De mediaonderzoekers werken voor hun software samen met het Leiden Centre of Data Science. “In de Verenigde Staten bestaat dit al”, zegt Burger, verwijzend naar Reporters’ Lab van de Duke University in de staat North Carolina. Het programma moet, wanneer het klaar is, niet alleen onderscheid kunnen maken tussen feiten en meningen, maar feiten ook op waarde schatten.

Burger en Pleijter zien een toekomst voor zich waarin het programma een uitdraai maakt van alle feitelijke beweringen uit een raadsvergadering en die kant en klaar doorstuurt naar politieke verslaggevers. “Daarmee kan de verslaggever meteen aan de slag”, aldus het duo. De software zou volgens Burger en Pleijter ook gebruikt kunnen worden bij nieuwstalkshows, waar presentatoren vaak geen tijd hebben om direct uitspraken te checken op feitelijke juistheid.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.