— zaterdag 7 april 2018, 15:32 | 0 reacties, praat mee

De robotjournalistiek voorbij

Een mooi stukje programmeerwerk bij Reuters: het persbureau bouwde een algoritme dat in staat is nieuws te vinden in grote hoeveelheden data. De software – Lynx Insight – ging 12 maart live en helpt journalisten van Reuters sindsdien met het uitpluizen van marktgegevens. Bang zijn dat de robot hun baan afpakt hoeven de verslaggevers niet te zijn: de software is specifiek geschreven om samen te werken met journalisten.

Anders dan bij veel andere robot-experimenten schrijft Lynx Insight namelijk zelf geen berichten. De software schotelt dat wat hij als nieuws ziet voor aan de redactie, die deze input vervolgens beoordeelt en verder oppakt. ‘Beste redactie. Ik zie dat aandeel X met 3 procent is gestegen om 12.00 uur vanmiddag.’ Een soort digitale tipgever dus, die de hele dag door data zit te vlooien.

Reuters spreekt in zijn aankondiging dan ook niet van robotjournalistiek. Lynx Insight, dat alleen intern bij het persbureau gebruikt wordt, is een vroege stap naar ‘een cybernetische newsroom’. Een newsroom waarbij de kunsten van machines gecombineerd worden met het beoordelingsvermogen van verslaggevers van vlees en bloed. Het beste van twee werelden, samengebracht in één. Lijkt me een puik idee.

Bekijk meer van

Reuters De tech-trend

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.