— woensdag 3 april 2019, 10:44 | 0 reacties, praat mee

Leidse factcheckers gaan nieuws rond Europese verkiezingen op waarheidsgehalte wegen

De overheid gaf naar verluidt een miljoen euro uit aan een campagne rond nepnieuws, aldus Nieuwscheckers | Rijksoverheid

Nieuwscheckers, het factchecking-project van de Universiteit Leiden, gaat nieuws en uitspraken van politici rond de komende Europese verkiezingen (23 tot 26 mei) tegen het licht houden. Via crowdfunding werd voor dat doel tienduizend euro verzameld.

De factcheckers stellen dat juist op het moment van de verkiezingen feiten benadrukt moeten worden en niet allerlei verzonnen en onware berichten de boventoon voeren.

In hun nieuwsbrief spreken de Nieuwscheckers hun dankbaarheid uit dat het streefbedrag is gehaald. “Het is ook ongelofelijk dat mensen bleven doneren nadat de 100 procent was bereikt. Blijf dat vooral doen, want hoe meer we binnen krijgen, hoe meer we kunnen factchecken.”

De voorbereidingen beginnen nu. “Onze eerste medewerker is al aan de slag, en binnenkort begint de tweede. Nu zijn we nog hard op zoek naar een ervaren factchecker of journalist, die zich bij ons project wil aansluiten”, aldus Peter Burger, samen met Alexander Pleijter drijvende kracht achter het platform.

De Rijksoverheid lanceerde vorige maand de voorlichtingscampagne Echt?! om mensen te wijzen op het bestaan van nepnieuws.

De crowdfundingactie loopt nog tot 2 april - International Fact Check Day. Er is inmiddels al ruim 12 duizend euro opgehaald. Ook Villamedia steunt het project. Meer bij Universiteit Leiden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.