NVJ compleet lid

— vrijdag 12 februari 2021, 13:10 | 0 reacties, praat mee

Media vragen mogelijkheid tot opname stemgeluid verdachten in Marengo-proces

Media vragen mogelijkheid tot opname stemgeluid verdachten in Marengo-proces
© ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en vertegenwoordigers van verschillende media maken gezamenlijk bezwaar tegen een beslissing van de rechtbank Amsterdam. Die besloot om tijdens de inhoudelijke behandeling van het Marengo-proces geen opnames van de stemmen van verdachten toe te staan.

Het bezwaar wordt gemaakt in een mail die vrijdag is verzonden naar de rechtbank. In de mail verzoeken de ondertekenaars de rechtbank om het opnemen en uitzenden van stemgeluid van verdachten alsnog toe te staan, desnoods met stemvervorming.

De ondertekenaars van de mail wijzen erop dat in de pro forma-fase het gebruik van stemgeluid van verdachten nog geen belemmering vormde, omdat zij nog nauwelijks aan het woord kwamen. Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak ligt dat anders, omdat verdachten in die fase ook de gelegenheid krijgen om te reageren. “Gezien de ferme aantijgingen en maatschappelijke beroering in deze zaak, is het van groot belang om in rechtstreekse bewoordingen kennis te kunnen nemen van eventueel weerwoord van verdachten zelf.”

In de mail wijzen de ondertekenaars op de persrichtlijn, waarin het opnemen van stemgeluid van verdachten in beginsel is toegestaan. Bij de inhoudelijke behandeling van het Marengo-proces wordt daarvan afgeweken omdat het opnemen en uitzenden van stemgeluid volgens de rechtbank Amsterdam mogelijk veiligheidsrisico’s oplevert voor de procesdeelnemers. Volgens de ondertekenaars van de bezwaarmail is niet duidelijk waarom dat zo zou zijn.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van het Marengo-proces staan zeventien verdachten van de zogenoemde mocro-maffia terecht. Zij worden onder andere verdacht van het smokkelen van cocaïne en worden in de strafzaak verantwoord gehouden voor een reeks moorden en pogingen tot moord.

Lees ook:
Raad voor de Rechtspraak in gesprek met journalisten over veiligheidsmaatregelen (7 februari 2020)
Saskia Belleman: Veiligheid van journalisten en advocaten veronachtzaamd (13 december 2019)
Journalist verwijderd van liquidatieproces Marengo na twitteren foto rechtbank (12 september 2019)
Zonder journalisten is het Marengo-proces verdergegaan; verdediging vraagt om journalisten (24 september 2019)
NVJ en Genootschap willen openbaar Marengo-proces (20 september 2019)

Bekijk meer van

Marengo

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.