— vrijdag 20 september 2019, 18:07 | 0 reacties, praat mee

NVJ en Genootschap willen openbaar Marengo-proces

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren willen dat journalisten toegang krijgen tot de strafzaak Marengo. De rechtbank en het OM in Amsterdam hebben vrijdag besloten om het proces om veiligheidsredenen achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

Gelet op de schokkende liquidatie van de advocaat Derk Wiersum deze week, kunnen NVJ en Genootschap er menselijkerwijs begrip voor opbrengen dat rechtbank en OM alles op alles willen zetten om niemand onnodig in gevaar te brengen.

Toch zijn ze van mening dat juist nu alle partijen moeten uitstralen dat ze op geen enkele wijze willen wijken voor de geëtaleerde dreiging en geweld in deze zaak. ‘Juist in dit soort omstandigheden is het cruciaal om te staan voor de fundamenten van onze democratie. Openbare rechtsspraak is er daar één van. De pers moet ook in dit soort moeilijke omstandigheden zijn controlerende en verslaggevende taak kunnen vervullen’, aldus het Genootschap en de NVJ.

‘We zullen dan ook direct nog met de techtbank en OM in overleg gaan om te bewerkstelligen dat er een vorm gevonden wordt waarop de pers aanwezig kan zijn bij het proces’.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.