— vrijdag 13 december 2019, 07:54 | 0 reacties, praat mee

Saskia Belleman: Veiligheid van journalisten en advocaten veronachtzaamd

Saskia Belleman

De rechtbank en het Openbaar Ministerie veronachtzamen de veiligheid van advocaten en journalisten. Dat schrijft Telegraaf-journalist Saskia Belleman in haar column in de krant.

Zij constateert dat in de zaak Marengo journalisten instructies krijgen voor de verslaggeving. Zij worden dringend verzocht geen namen te noemen van rechters, griffiers, en officieren van justitie. En geen gebruik te maken van archiefbeelden van rechters. Plus rechtbanktekenaars wordt verzocht de rechters en officieren niet herkenbaar in beeld te brengen.

Maat wat doet de rechtbank om journalisten te beschermen, onder wie John van den Heuvel, die al twee jaar intensief wordt bewaakt? Belleman: ‘In de zaak Marengo is er vanwege het grote aantal verdachten en advocaten geen ruimte in de zaal voor journalisten. Die moeten plaatsnemen op de publieke tribune, vond de rechtbank aanvankelijk. De tribune waar ook de familieleden en vrienden van de Marengoverdachten zitten. Maar waren het niet journalisten die bedreigd werden met aanslagen?’

‘En woensdag boog de Amsterdamse rechtbank zich in een pro-formazitting over de strafzaak tegen de elf verdachten van de aanslag op De Telegraaf. En waar zaten de journalisten? Juist. Tussen de naasten van de verdachten. Waar was die aanslag ook alweer tegen gericht? Iets minder navelstaren zou de rechtspraak en het OM sieren’.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.