persveilig seminar

— vrijdag 7 februari 2020, 11:47 | 0 reacties, praat mee

Raad voor de Rechtspraak in gesprek met journalisten over veiligheidsmaatregelen

© Foto: ANP / Roos Koole

De Raad voor de Rechtspraak zal op afzienbare termijn een gesprek organiseren met journalisten die geregeld verslag doen van rechtszittingen. Tijdens dat gesprek moeten de journalistiek en de rechtspraak onderzoeken of er betere werkafspraken tussen beiden kunnen worden gemaakt bij zaken waar sprake is van extra veiligheidsmaatregelen. Laatste wijziging: 10 februari 2020, 08:28

Dat is de belangrijkste conclusie uit een gesprek dat het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ eerder deze week voerden met de Raad. Aanleiding van dat gesprek is een reeks strengere maatregelen tijdens rechtszaken naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum afgelopen september.

Zo zijn zittingen sinds die moord vaker besloten, wordt het maken van beeld- en geluidsopnamen vaker beperkt en is het publiceren van namen van officieren van justitie en rechters vaker verboden.

Tijdens het gesprek hebben de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hun zorgen geuit over deze inperking van de journalistiek. Ze wezen de Raad nadrukkelijk op het recht op vrije nieuwsgaring en het maatschappelijke belang openbare rechtspraak. De twee organisaties vroegen de Raad ook eventuele beperkingen tijdens een zitting voortaan eerder met de journalistiek te bespreken.

De Raad voor de Rechtspraak onderstreepte het belang van vrije nieuwsgaring en stelt er niet op uit te zijn de journalistiek terug te dringen. Wel stelt de Raad dat het in sommige gevallen noodzakelijk kan zijn maatregelen te nemen.

Lees ook:
Journalist verwijderd van liquidatieproces Marengo na twitteren foto rechtbank (12 december 2019))
Gerechtshof Amsterdam legt nieuwe beperkingen op in rechtszaak Nabil B. (27 november 2019)
NVJ en Genootschap willen openbaar Marengo-proces (20 september 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.