Marengo: Rechtbank bepaalt binnen twee weken of AD mag terugkeren in rechtszaal

De rechtbank in Amsterdam zal binnen twee weken te kennen geven of het AD weer terug in de rechtbank mag om verslag te doen van het Marengo-proces of dat de titel toch nog het hele kalenderjaar uitgesloten wordt. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de krant en de rechtbank dat dinsdag plaatsvond.
De krant werd na het abusievelijk live in beeld brengen van meerdere verdachten met naam en toenaam door de rechtbank in Amsterdam geweigerd. Het AD is daardoor nog tot het einde van dit jaar niet meer welkom om verslag te doen van het proces rondom Ridouan Taghi en zijn mogelijke handlangers.
Hoofdredacteur Rennie Rijpma is het niet eens met de sanctie en vroeg de rechtbank om een herziening van het besluit. De NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en een afvaardiging van rechtbankverslaggevers steunen haar hierin.
Dinsdagmiddag spraken zij gezamenlijk met rechtbankpresident Christa Wiertz, senior-rechter en bestuurslid Bastiaan van Merwijk en hoofd voorlichting Andrea de Graaf van de Amsterdamse rechtbank.
Rijpma laat desgevraagd aan Villamedia weten dat het gesprek in een goede sfeer verliep. “We konden onze argumenten goed naar voren brengen en de rechtbank heeft haar besluit zelf ook nog kunnen toelichten.”
De rechtbank beroept zich in haar sanctie op de zogeheten persrichtlijn. Hiermee heeft de rechtbank twee mogelijkheden in handen om media op de vingers te tikken als zij in overtreding zijn: een waarschuwing óf uitsluiting.
Een waarschuwing vond de rechtbank in het geval van het AD niet volstaan, zegt Rijpma. “Maar we hebben een menselijke fout gemaakt en de rechtbank heeft al eerder erkend dat het AD de boel niet opzettelijk heeft gesaboteerd. En als je een titel al uitsluit, moet het dan zo lang?”
De rechtbank verdedigde de sanctie door aan te geven dat de fout van het AD de derde journalistieke misser op rij was. Hierbij gaat het niet om een derde fout van het AD, maar om welke twee andere gevallen het dan wel gaat werd dinsdag niet duidelijk.
Mogelijkerwijs werd er naar een gebeurtenis tijdens de Holleeder-zaak verwezen, waarbij iemand in de zaal een geluidsopname zou hebben gemaakt. Of naar een geval waarin iemand een foto had gemaakt van het scherm in het Justitieel Complex Schiphol. Deze twee voorbeelden hebben echter niets met de Marengo-zaak te maken.
“Dat is ook niet helemaal eerlijk vind ik, want wij hebben met die eerdere twee fouten niets van doen.”
Rijpma hoopt dat de rechtbank terugkomt op haar besluit. “We hebben niet alleen een verbod gekregen op het maken van beelden in de zaal, maar moeten de gehele verslaggeving buiten de deur verrichten. Daarmee sluit je een miljoenenpubliek uit.”
De rechtbank zal het AD waarschijnlijk per mail informeren.
Praat mee