— dinsdag 24 september 2019, 10:31 | 0 reacties, praat mee

Zonder journalisten is het Marengo-proces verdergegaan; verdediging vraagt om journalisten

Ook journalisten mogen niet naar binnen om de rechtszaak tegen onder andere Ridouan Taghi bij te wonen. - © Foto: ANP

Zonder de hoofdverdachte, journalisten en publiek is het Marengo-proces dinsdag verdergegaan. Verslaggevers staan buiten de rechtbank en zien dat de toegangswegen en de rechtbank zwaar worden beveiligd door tientallen marechaussees met automatische wapens, meldt de NOS. Journalisten worden in een persvak op afstand van het gebouw gehouden. De advocaten van de verdachten hebben de rechtbank inmiddels gevraagd journalisten toe te laten. Laatste wijziging: 25 september 2019, 09:10

Dat Twittert het kantoor van advocate Bénédicte Ficq. De rechtbank moet daarover nu een beslissing nemen.

De rechtbank besloot kort daarop dat de journalisten buiten moeten blijven.

Maandag overlegden het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ nog met de president van de rechtbank Amsterdam over het weren van journalisten.

NVJ en genootschap hebben hun zorgen overgebracht over dit besluit en het principe van openbaarheid, ook in deze complexe situatie benadrukt en erop gewezen dat dit geen precedent mag scheppen.

De president heeft gezegd dat dit een zeer uitzonderlijke situatie betreft en zal blijven en dat zij openbaarheid van de rechtspraak als een uitgangspunt blijft zien. Er is haar alles aan gelegen om de beslotenheid te beperken tot de pro forma zitting van deze week, aldus de belangenorganisaties in een verklaring.

De president verwacht dat er na afloop van de pro forma zitting een persverklaring zal volgen.

NVJ en Genootschap hebben begrip voor de uitzonderlijke situatie waarin de rechtbank verkeert maar blijven van mening dat er een modaliteit gevonden had kunnen worden om de pers toch zijn werk te kunnen laten doen.

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol staan zestien verdachten terecht voor vijf liquidaties en vier pogingen daartoe. Hoofdverdachte is Ridouan Taghi die ervan wordt verdacht dat hij aan het hoofd staat van een criminele moord-organisatie, maar die nog altijd voortvluchtig is.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.