Zonder journalisten is het Marengo-proces verdergegaan; verdediging vraagt om journalisten

Zonder de hoofdverdachte, journalisten en publiek is het Marengo-proces dinsdag verdergegaan. Verslaggevers staan buiten de rechtbank en zien dat de toegangswegen en de rechtbank zwaar worden beveiligd door tientallen marechaussees met automatische wapens, meldt de NOS. Journalisten worden in een persvak op afstand van het gebouw gehouden. De advocaten van de verdachten hebben de rechtbank inmiddels gevraagd journalisten toe te laten.
Dat Twittert het kantoor van advocate Bénédicte Ficq. De rechtbank moet daarover nu een beslissing nemen.
Namens onze cliënten in #26Marengo hebben wij zojuist de rechtbank uitdrukkelijk verzocht om bijzondere toegang te verlenen aan de pers. De rechtbank zal daarop moeten beslissen.
— Ficq & Partners (@FicqPartners) September 24, 2019
De rechtbank besloot kort daarop dat de journalisten buiten moeten blijven.
De rechtbank heeft besloten dat de deuren gesloten blijven en zal later vandaag met een persverklaring komen. #26Marengo
— Ficq & Partners (@FicqPartners) September 24, 2019
Maandag overlegden het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ nog met de president van de rechtbank Amsterdam over het weren van journalisten.
NVJ en genootschap hebben hun zorgen overgebracht over dit besluit en het principe van openbaarheid, ook in deze complexe situatie benadrukt en erop gewezen dat dit geen precedent mag scheppen.
De president heeft gezegd dat dit een zeer uitzonderlijke situatie betreft en zal blijven en dat zij openbaarheid van de rechtspraak als een uitgangspunt blijft zien. Er is haar alles aan gelegen om de beslotenheid te beperken tot de pro forma zitting van deze week, aldus de belangenorganisaties in een verklaring.
De president verwacht dat er na afloop van de pro forma zitting een persverklaring zal volgen.
NVJ en Genootschap hebben begrip voor de uitzonderlijke situatie waarin de rechtbank verkeert maar blijven van mening dat er een modaliteit gevonden had kunnen worden om de pers toch zijn werk te kunnen laten doen.
In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol staan zestien verdachten terecht voor vijf liquidaties en vier pogingen daartoe. Hoofdverdachte is Ridouan Taghi die ervan wordt verdacht dat hij aan het hoofd staat van een criminele moord-organisatie, maar die nog altijd voortvluchtig is.
Praat mee