— maandag 11 oktober 2021, 11:54 | 0 reacties, praat mee

Moordenaars Derk Wiersum krijgen elk 30 jaar gevangenisstraf

September 2019: sporenonderzoek in de wijk waar advocaat Wiersum woonde. Hij werd op 18 september, kort na het verlaten van zijn huis, doodgeschoten. | ANP

De rechtbank van Amsterdam heeft twee mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van advocaat Derk Wiersum veroordeeld tot elk 30 jaar gevangenisstraf. Het is niet vast te stellen welke van de twee mannen uiteindelijk schutter of chauffeur was. De rechtbank stelt dat het niet uitmaakt: uit het handelen van beide verdachten "blijkt immers dat ze er gezamenlijk op uit waren Wiersum om het leven te brengen."

Afgelopen juli eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen de twee verdachten. De maximale tijdelijke straf van 30 jaar zou simpelweg niet genoeg zijn als signaal richting de georganiseerde misdaad.

“Gezien de ernst van wat er is gebeurd is alleen een zeer lange gevangenisstraf passend”,aldus de rechtbank. Dat niet is gekozen voor een levenslange straf motiveert de rechtbank omdat het gaat om een enkelvoudige moord en met het feit dat de twee mannen niet eerder voor een levensdelict zijn veroordeeld.

De veroordeelde mannen zijn jeugdvrienden en werden benaderd voor het uitvoeren van de huurmoord, die in de ochtend van 18 september 2019 plaatsvond. Ze zouden indertijd wel hebben geweten dat het daarbij om een advocaat handelde, niet dat Wiersum op dat moment de kroongetuige in de Marengo-zaak bijstond.

De rechtbank hoopt dat met de hoge gevangenisstraf anderen zullen afzien zich te laten inhuren voor huurmoorden. Meer bij Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

Marengo Derk Wiersum

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.