website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Justitie in beroep tegen fusie Time Warner met AT&T

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in overname op vrijdag 13 juli 2018, 09:11

© Justin Lane / EPA

Nieuws Een Amerikaanse rechter mag dan vorige maand goedkeuring hebben verleend aan de fusie van kabelgigant Time Warner met telecombedrijf AT&T, maar het ministerie van Justitie is het er niet mee eens en gaat in beroep.

De zaak komt nu te liggen bij het D.C. Circuit Court of Appeals, waar een driekoppigejury de kwestie zal beoordelen. Volgens CNN is het mogelijk dat de zaak snel aan de orde komt, want hoe langer het duurt hoe meer de twee bedrijven met elkaar geïntegreerd worden. AT&T rondde de acquisitie van Time Warner één dag na de rechterlijke uitspraak af en heeft de divisie WarnerMedia gedoopt en er een afzonderlijke eenheid van gemaakt, die losstaat van het bedrijf, in geval van een hoger beroep.

Justitie hield vorig jaar de fusie ook al tegen. De fusie zou slecht zijn voor de consumenten en er zouden prijsstijgingen in het vooruitzicht liggen bij afnemers van programma’s van Time Warner. Rechter Richard Leon veegde de vloer aan met deze argumenten. Hij stelde in een 172-pagina’s tellende uitspraak onder andere dat de overheid de risico’s niet voldoende hard had gemaakt. Hij sprak zich toen ook al uit over eventuele vervolgstappen van Justitie, die hij “ongepast en onrechtvaardig” noemde.

Investeerders, analisten en bankiers hadden volgens The Financial Times daarom niet verwacht dat het ministerie in beroep zou gaan. Op welke grond het ministerie in beroep gaat is niet bekend.

De overname van Time Warner door AT&T was het startsein voor andere grote bedrijven fusies en overnames na te streven. Een dag na de uitspraak van rechter Leon begon er een biedingsoorlog tussen kabelbedrijf Comcast en Disney voor onderdelen van 21st Century Fox. Die strijd verloor Comcast, maar inmiddels is de kabelaar in een overnamestrijd verwikkeld met 21st Century Fox om het Britse Sky.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.