e learning nvj

— vrijdag 17 juni 2016, 11:43 | 0 reacties, praat mee

Federaal Hof bevestigt FCC-regels voor netneutraliteit

Diverse video-on-demand-diensten | Amazon

Weer een overwinning voor Amerikaanse netneutraliteit. Het Federale Hof in Columbia heeft bevestigd (.pdf) dat de Amerikaanse toezichthouder FCC bevoegd is om maatregelen te treffen als telecombedrijven zich niet aan het principe van netneutraliteit houden. Laatste wijziging: 23 juni 2016, 13:49

Bij netneutraliteit wordt alle data gelijk behandeld. Internetbedrijven en mediagiganten wilden bepaalde data - tegen betaling - een voorkeursbehandeling kunnen geven. FCC-topman Tom Wheeler noemt de uitspraak een “overwinning voor consumenten en innovatieve bedrijven die ongehinderde toegang verdienen tot het hele internet”. Volgens Wheeler blijft internet “een platform voor innovatie, vrijheid van meningsuiting en economische groei”.

De FCC stemde vorig jaar - na diverse rechtszaken rondom breedbandinternet - in met nieuwe regels omtrent netneutraliteit, waarbij breedband wordt gezien als een publieke nutsfunctie en het onder de Telecommunicatiewet zou vallen. Daardoor kan de toezichthouder providers dwingen zich aan de regels te houden.

Daarop spanden aanbieders van breedband een zaak aan. Zij stelden dat de FCC niet zomaar breedband kan herclassificeren en hen niet kan dwingen alle data op internet met dezelfde prioriteit te behandelen. Volgens de sector zou de herclassificering gevolgen hebben voor de investeringen in breedband, maar het Federale Hof ging daar niet in mee. De rechters voorzien juist een “substantiële groei” in internetverkeer.

De sector krijg ook nog een veeg uit de pan, omdat ze het argument met betrekking tot de herclassificering van breedband alleen noemt als potentieel probleem bij investeringen, maar het verder niet heeft uitgewerkt. “Het is niet de bedoeling dat de rechtbank het werk van de raadsman uitvoert.”

Overigens zal deze uitspraak nog lang niet het einde zijn in de discussie omtrent netneutraliteit. De verwachting is dat de sector in hoger beroep gaat.

Bekijk meer van

VS Federaal Hof FCC Amerika

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.