Miljardendeal AT&T-Time Warner krijgt groen licht

In de Verenigde Staten heeft een rechter goedkeuring verleend aan de fusie van kabelgigant Time Warner met telecombedrijf AT&T. Eind vorig jaar blokkeerde Justitie de miljardendeal, omdat consumenten na een fusie slechter af zouden zijn.
Ook zouden afnemers van programma’s van Time Warner (en dochterondernemingen) prijsverhogingen tegemoet zien, voorspelde toezichthouder Makan Delrahim, zodra Time Warner via AT&T over een eigen distributienetwerk zou beschikken.
De fusie van ruim 85 miljard dollar gaat ondanks zulke waarschuwingen gewoon door. Rechter Richard Leon stelde dat de overheid die risico’s niet voldoende hard heeft gemaakt. Hij nam ook een voorschot op een verzoek de overname te pauzeren terwijl Justitie vervolgstappen overweegt.
“Dat zou volstrekt ongepast en onrechtvaardig zijn”, schreef Leon in zijn beslissing. Time Warner stelde dat de Trump-regering de deal enkel om politieke redenen heeft willen dwarsbomen (Time Warner bezit via dochter Turner Networks de nieuwszender CNN, red.) maar Delrahim heeft - onder ede - gezworen dat daarvan geen sprake is.
Nu de weg vrij lijkt voor grote overnames in de Amerikaanse mediawereld, verwachten analisten dat Disney en Comcast gaan strijden om onderdelen van 21st Century Fox. Disney bood daar vorig jaar ruim 52 miljard voor, maar de verwachting is dat Comcast vandaag officieel met een nieuw en hoger bod komt.
De New York Times meldt een pakket ter waarde van 60 miljard dollar en een garantie dat Fox miljarden schadevergoeding ontvangt, als Justitie die deal laat ontsporen.
Praat mee