website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Comcast en Disney strijden om 21st Century Fox

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op donderdag 14 juni 2018, 13:20

© Justin Lane / EPA

Nieuws Het Amerikaanse kabelbedrijf Comcast heeft een vijandig bod uitgebracht op 21st Century Fox, het mediabedrijf van Rupert Murdoch. Daarmee probeert het Walt Disney Company af te troeven.

Dat Disney en Comcast zouden gaan strijden om 21st Century Fox lag al in lijn der verwachtingen nadat woensdag een Amerikaanse rechter de fusie van kabelgigant Time Warner met telecombedrijf AT&T eindelijk goedkeurde.

Comcast, de grootste Amerikaanse kabelaar, biedt 35 dollar per aandeel. Dat bod is 19 procent hoger dan dat van Disney. Eerder bereikte Disney al een akkoord met Fox over een overnamesom van 54 miljard dollar.

In een verklaring zei Fox dat het “ongevraagde” bod “zorgvuldig zal worden bekeken”.

De herschikking van het Amerikaanse medialandschap komt doordat kabel-, telecom- en mediabedrijven zich haasten om te concurreren met technologiebedrijven als Amazon, Apple en Netflix, die miljarden uitgeven om hun eigen imperiums te ontwikkelen.

Analisten van Barclays stellen dat over vijf jaar er “drie of vier grote, verticaal geïntegreerde conglomeraten zijn” met belangen in kabel, draadloos en content” en die met elkaar en de Silicon Valley-giganten zullen concurreren.

Free Press is kritisch over het bod. ‘Het is eenvoudigweg niet nodig dat ‘s lands grootste kabelbedrijf en breedbandprovider nog meer controle krijgt over de content en elke maand meer van ons geld verdienen’, zei onderzoeksdirecteur Derek Turner. “Deze fusie zal Comcast nog sterken maken, waardoor het veel moeilijker wordt voor rivalen om te concurreren.” Meer bij the Guardian / New York Times

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.