website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Fusie AT&T-Time Warner: rechtszaak aanstaande met CNN als speelbal

Lars Pasveer — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 16 november 2017, 09:23

Trump heeft een bijzondere afkeer voor CNN, een zender die volgens hem enkel fake news brengt. | EPA

Trump heeft een bijzondere afkeer voor CNN, een zender die volgens hem enkel fake news brengt. | EPA

Nieuws

Het lijkt erop dat de Amerikaanse mededingingsautoriteit inzake de fusie tussen mediabedrijf Time Warner en telecomgigant AT&T een rechtszaak voorbereidt. De fusie zou schadelijk zijn voor de Amerikaanse consument. Volgens analisten is de zaak politiek gemotiveerd, om AT&T te dwingen CNN te verkopen.

Toezichthouder Makan Delrahim stelde begin deze maand dat CNN verkocht moet worden, voor de fusie kan doorgaan. De belangen zijn voor de bedrijven fors: met de megafusie is 85 miljard dollar gemoeid.

De moeizame verstandhouding van president Trump met CNN voedt het idee dat de zender wordt gestraft. De mededingingsautoriteit, ondergebracht bij het ministerie van Justitie, zoekt bij individuele staten medestanders voor een rechtszaak maar de animo daarvoor is beperkt, meldt CNN-journalist Brian Stelter.

Toen Trump nog campagne voerde, benadrukte hij een mogelijke fusie van AT&T met Time Warner (dat CNN in het portfolio heeft) te zullen blokkeren. Experts die de fusie hebben bekeken zeggen dat de juridische basis om de miljardendeal te blokkeren vanwege CNN erg mager is.

Een rechtszaak zou volgens Stelter aan het licht kunnen brengen of de persoonlijke afkeer van Trump voor bepaalde nieuwszenders en politieke rivalen tot tastbaar beleid is verheven.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.