Hoog oplopende ruzie tussen Assange en Ecuador

Het verblijf van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen staat mogelijk op losse schroeven, nu president Moreno WikiLeaks ervan beschuldigt hem te hebben gehackt om privéfoto's van hem en zijn familie te verspreiden.
Moreno stelt in een interview met Ecuadoriaanse radiomakers dat Assange de regels waaronder hij asiel heeft gekregen meerdere keren heeft geschonden. “Hij mag vrijuit spreken, maar mag niet liegen en al helemaal niet inbreken in privé-accounts en telefoons”, aldus Moreno.
Volgens WikiLeaks (waar Assange sinds vorig jaar geen hoofdredacteur meer van is) is Moreno op zoek naar een excuus om Assange uit de ambassade te kunnen zetten en zijn de uitspraken een reactie op berichtgeving van de organisatie over berichten van corruptie op presidentieel niveau.
“Als president Moreno op illegale wijze de asielstatus van een vluchteling-uitgever wil beëindigen, zal de geschiedenis daar niet vriendelijk op terugkijken”, aldus een reactie van WikiLeaks.
.@WikiLeaks to @AP: "If President Moreno wants to illegally terminate a refugee publisher’s asylum to cover up an offshore corruption scandal, history will not be kind," https://t.co/XDKTvpRW3l
— WikiLeaks (@wikileaks) April 3, 2019
Sinds Assange zeven jaar geleden zijn intrek nam in de ambassade, is de originele missie van WikiLeaks veel uitgesproken politieker geworden. De organisatie speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, door gehackte mails van de Amerikaanse Democratische Partij te publiceren.
De originele reden om naar de ambassade te vluchten - het ontlopen van een arrestatiebevel wegens beschuldigingen van verkrachting in Zweden - is inmiddels opgeschort. Assange vreesde door Zweden te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor zijn aandeel in het aankaarten van een beschieting door het Amerikaanse leger, waarbij twee Reuters-journalisten omkwamen.
Een presidentieel pardon door Trump bleef uit en Ecuador zit ondertussen met Assange in zijn maag. In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van 2016 werd zijn internetverbinding tijdelijk uitgezet. Een kat die Assange kreeg om hem gezelschap te houden leverde Assange vorig jaar ook problemen op. Ecuador stelde een ultimatum: beter voor zorgen, anders geven we hem weg.
Volgens Assange wordt zijn de-facto gevangenschap verzwaard door spionage door Ecuador en beperkingen rond hoeveel bezoek hij kan ontvangen. In 2015 beëindigde de Londense politie permanente bewaking bij de ambassade, omdat er geen uitzicht was op een juridische of diplomatieke oplossing “en mankracht beter ingezet kon worden”.
Praat mee