PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 19 mei 2017, 11:47 | 0 reacties, praat mee

Strafonderzoek naar Wikileaks-oprichter Julian Assange gestopt

© Maurizio Gambarini / EPA

Het Zweedse Openbaar Ministerie zet het strafrechtelijk onderzoek naar Julian Assange stop. De Wikileaks-oprichter werd verdacht van het verkrachten van twee Zweedse vrouwen. Laatste wijziging: 18 februari 2020, 14:58

Assange wordt hier al zeven jaar van verdacht, maar heeft altijd ontkend. De Wikileaks-oprichter ziet de verdenking als een smoes om hem uit te kunnen leveren aan de Verenigde Staten. In de VS wordt hij verdacht van het verspreiden van geheime staatsdocumenten via Wikileaks.

Het is onduidelijk of het stopzetten van het strafrechtelijk onderzoek iets te maken heeft met de vrijlating van de Amerikaanse Chelsea Manning. Assange wilde zichzelf namelijk uitleveren aan de VS op voorwaarde dat Manning vrij zou komen.

De Wikileaks-oprichter zit al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Deze ambassade kan hij niet zomaar verlaten. Ook in Engeland staat er nog een arrestatiebevel open voor het verbreken van de borgtochtvoorwaarden.

Meer bij NOS.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.