— donderdag 11 april 2019, 11:45 | 0 reacties, praat mee

Julian Assange gearresteerd en uit Ecuadoriaanse ambassade gehaald

Reuters

UPDATE III De Metropolitan Police Service (MPS) in Londen heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd. Assange (47) werd in hechtenis genomen bij de Ecuadoriaanse ambassade, waar hij de afgelopen zeven jaar verbleef. Laatste wijziging: 24 februari 2020, 14:47

Hij is niet opgepakt voor de beschuldigingen van verkrachtingen in Zweden, maar voor het zich onttrekken aan de Britse justitie op 29 juni 2012. De Zweedse aanklacht was geseponeerd, maar nu Assange niet langer in de ambassade zit wil een van de vrouwen die Assange indertijd van verkrachting beschuldigde, de zaak heropend zien.

De MPS zegt dat Assange naar een politiebureau in het centrum van Londen is overgebracht en “op kortst mogelijk termijn” voor de rechter zal verschijnen. Reuters meldt dat de Ecuadoriaanse president Moreno van de Britse regering de garantie heeft gevraagd dat Assange niet wordt uitgeleverd aan een land waar hem mogelijk de doodstraf wacht.

In een video legt Moreno uit hoe hij tot het besluit is gekomen Assange uit de ambassade te zetten:

WikILeaks zegt dat het asiel van Assange in strijd met het internationale recht is opgezegd en roept op tot actie.

Assange’s advocaat stelt dat haar cliënt niet alleen voor het zich onttrekken aan Brits recht is opgepakt, maar dat de Verenigde Staten in 2017 een uitleveringsverzoek heeft gedaan. De aanklacht stelt dat Assange zich moet verantwoorden voor samenzwering met Chelsea Manning in 2010. Manning leverde WikiLeaks indertijd documenten en een video waarop te zien is hoe een legerhelikopter een groep mannen onder vuur neemt. Bij die beschieting kwamen twee Reuters-journalisten om.

Het vertrek van Assange uit de ambassade hing al in de lucht, nu de relatie tussen Assange en de Ecuadoriaanse regering de laatste jaren ernstig is verzuurd. Gisteren bleek nog dat Assange binnen de ambassade werd bespied.

In de verklaring van de MPS wordt genoemd dat de politie op uitnodiging van de ambassadeur het gebouw mocht betreden om de arrestatie uit te voeren.

 

Bekijk meer van

WikiLeaks Julian Assange Ecuador

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.