website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Julian Assange gearresteerd en uit Ecuadoriaanse ambassade gehaald

Lars Pasveer — Geplaatst in lekken op donderdag 11 april 2019, 11:45

Reuters

Reuters

Nieuws UPDATE III De Metropolitan Police Service (MPS) in Londen heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd. Assange (47) werd in hechtenis genomen bij de Ecuadoriaanse ambassade, waar hij de afgelopen zeven jaar verbleef.

Hij is niet opgepakt voor de beschuldigingen van verkrachtingen in Zweden, maar voor het zich onttrekken aan de Britse justitie op 29 juni 2012. De Zweedse aanklacht was geseponeerd, maar nu Assange niet langer in de ambassade zit wil een van de vrouwen die Assange indertijd van verkrachting beschuldigde, de zaak heropend zien.

De MPS zegt dat Assange naar een politiebureau in het centrum van Londen is overgebracht en “op kortst mogelijk termijn” voor de rechter zal verschijnen. Reuters meldt dat de Ecuadoriaanse president Moreno van de Britse regering de garantie hebben gevraagd dat Assange niet wordt uitgeleverd aan een land waar hem mogelijk de doodstraf wacht.

In een video legt Moreno uit hoe hij tot het besluit is gekomen Assange uit de ambassade te zetten:

WikILeaks zegt dat het asiel van Assange in strijd met het internationale recht is opgezegd en roept op tot actie.

Assange’s advocaat stelt dat haar cliënt niet alleen voor het zich onttrekken aan Brits recht is opgepakt, maar dat de Verenigde Staten in 2017 een uitleveringsverzoek heeft gedaan. De aanklacht stelt dat Assange zich moet verantwoorden voor samenzwering met Chelsea Manning in 2010. Manning leverde WikiLeaks indertijd documenten en een video waarop te zien is hoe een legerhelikopter een groep mannen onder vuur neemt. Bij die beschieting kwamen twee Reuters-journalisten om.

Het vertrek van Assange uit de ambassade hing al in de lucht, nu de relatie tussen Assange en de Ecuadoriaanse regering de laatste jaren ernstig is verzuurd. Gisteren bleek nog dat Assange binnen de ambassade werd bespied.

In de verklaring van de MPS wordt genoemd dat de politie op uitnodiging van de ambassadeur het gebouw mocht betreden om de arrestatie uit te voeren.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.