— maandag 12 oktober 2015, 15:43 | 0 reacties, praat mee

Permanente bewaking Assange opgeheven

Andy Rain / EPA

De Londense Metropolitan Police Service (MPS) verwijdert na bijna 3 jaar de permanente bewaking bij de Ecuadoriaanse ambassade, waar WikiLeaks-oprichter Julian Assange in juli 2012 naartoe vluchtte. Tegen hem loopt al sinds 2010 een Europees uitleveringsbevel vanwege beschuldigingen van verkrachting in Zweden.

Volgens Assange zijn die aanklachten onwaar en politiek gemotiveerd; hij vreest te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten als hij zich in Zweden meldt. De permanente politie-aanwezigheid heeft de Britse belastingbetaler al miljoenen pond gekost (WikiLeaks noemt een bedrag van 12 miljoen pond, omgerekend ruim 16 miljoen euro).

Hetzelfde niveau van beveiliging kan goedkoper met 24-uursbewaking per camera geregeld worden, stelt de MPS. Op maandag is de politiebewaking opgeheven, meldt de Londense politie zelf.

“Een significante hoeveelheid tijd is vertreken sinds Julian Assange de ambassade betrok. Ondanks de inspanningen van veel mensen is er op korte termijn geen uitzicht op een diplomatieke of juridische afronding van de zaak”, aldus de MPS - die stelt dat mankracht moet worden ingezet waar het proportioneel is.

“De huidige inzet van agenten is dat niet langer”, oordeelt de MPS. Het besluit om de bewaking op te heffen is in overleg met de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken genomen.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.