website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Permanente bewaking Assange opgeheven

Lars Pasveer — Geplaatst in bron op maandag 12 oktober 2015, 15:43

Andy Rain / EPA

Andy Rain / EPA

Nieuws

De Londense Metropolitan Police Service (MPS) verwijdert na bijna 3 jaar de permanente bewaking bij de Ecuadoriaanse ambassade, waar WikiLeaks-oprichter Julian Assange in juli 2012 naartoe vluchtte. Tegen hem loopt al sinds 2010 een Europees uitleveringsbevel vanwege beschuldigingen van verkrachting in Zweden.

Volgens Assange zijn die aanklachten onwaar en politiek gemotiveerd; hij vreest te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten als hij zich in Zweden meldt. De permanente politie-aanwezigheid heeft de Britse belastingbetaler al miljoenen pond gekost (WikiLeaks noemt een bedrag van 12 miljoen pond, omgerekend ruim 16 miljoen euro).

Hetzelfde niveau van beveiliging kan goedkoper met 24-uursbewaking per camera geregeld worden, stelt de MPS. Op maandag is de politiebewaking opgeheven, meldt de Londense politie zelf.

“Een significante hoeveelheid tijd is vertreken sinds Julian Assange de ambassade betrok. Ondanks de inspanningen van veel mensen is er op korte termijn geen uitzicht op een diplomatieke of juridische afronding van de zaak”, aldus de MPS - die stelt dat mankracht moet worden ingezet waar het proportioneel is.

“De huidige inzet van agenten is dat niet langer”, oordeelt de MPS. Het besluit om de bewaking op te heffen is in overleg met de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken genomen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.