website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Assange werd binnen Ecuadoriaanse ambassade bespied’

Lars Pasveer — Geplaatst in lekken op woensdag 10 april 2019, 15:17

Tijdens een speciale WikiLeaks-persconferentie vandaag werd buitgemaakt materiaal getoond | Henry Nicholls / Reuters

Tijdens een speciale WikiLeaks-persconferentie vandaag werd buitgemaakt materiaal getoond | Henry Nicholls / Reuters

Nieuws Tijdens een actie van de Spaanse politie om een afperser in de val te lokken zijn documenten, video's en foto's achterhaald die binnen de Ecuadoriaanse ambassade zijn gemaakt van de woonvertrekken van Julian Assange.

Assange en WikiLeaks zeggen te zijn benaderd door mensen uit Madrid die het materiaal te koop aan boden. De organisatie deed aangifte van een poging tot afpersing, waarna de Spaanse politie zich voordeden als potentiële kopers.

Het beeldmateriaal en de documenten bewijzen volgens WikiLeaks dat Assange binnen de ambassade werd bespioneerd, meldt The Guardian. Het einddoel zou het vertrek van Assange en uiteindelijk diens uitlevering aan de Verenigde Staten zijn.

Hoewel Assanges originele aanleiding om zeven jaar geleden naar de ambassade te vluchten - beschuldigingen van verkrachting in Zweden - inmiddels zijn verjaard, heeft hij zich indertijd aan het Britse juridische systeem onttrokken. Hij zou daar bij het verlaten van de ambassade alsnog voor kunnen worden opgepakt.

Volgens Assanges advocaten willen ze garanties van de Britse regering dat Assange na een eventueel vertrek uit de ambassade niet wordt uitgeleverd. De afgelopen jaren waren er regelmatig momenten waarop het leek dat het zover was: een keer in 2014 en een keer in 2016.

De relatie tussen Assange en Ecuador is de laatste jaren sterk verslechterd. De Ecuadoriaanse president Moreno wil Assange het liefst zo snel mogelijk lozen en beschuldigde de oprichter ervan zijn computers en mobiele telefoon te hebben gehackt. Tot een daadwerkelijke uitzetting is het nog niet gekomen. Meer bij de Guardian

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.